אולקוס, כיב קיבה

כאבי גב – ממה נגרם הכאב? ואיך לטפל בו בדרך טבעית

סובלים מכאבי גב? אתם בחברה טובה. רפואה סינית היא טיפול מקובל ונפוץ לכאבי גב ומאפשרת ברוב המקרים הקלה מהירה והפגה של הכאב.
כאבי גב הם ככל הנראה הכאבים השכיחים ביותר בקרב האוכלוסייה הבוגרת ברחבי העולם. מחקרים מראים שכ-80% מהאנשים סבלו בעבר או סובלים ברגעים אלו ממש מכאב באזורים שונים בגב.

בקליניקה של מאיה מאור מטפלים בכאבי גב חזקים, ולפונים למרפאה מובטחים טיפול מקצועי ויעיל, יחס אישי והקלה מהירה. צרו קשר עוד היום!

ניווט מהיר:

סוגים של כאבי גב

גורמים לכאבי גב

טיפול טבעי בכאבי גב

 

סוגים של כאב גב

כאבי גב יכולים להופיע ככאבים חדים, פתאומיים ומיידיים, באורח חד פעמי, או להופיע באופן כרוני ומתמשך. התחושה, הסימפטומים ורמת הכאב משתנים בין מצבים שונים ויכולים לכלול כאב עמום או חד, כאב שמקרין לגפיים או כאב מקומי, וכן תסמינים של נימול, עקצוץ, חוסר תחושה ואף שיתוק.

כאבי גב חזקים – כאבי גב חזקים וחמורים הם בעיה נפוצה ומעיקה. כאבי גב חזקים יכולים להופיע בכל אזורי הגב, אך התלונה השכיחה ביותר היא על כאבים חזקים בגב התחתון. ישנן סיבות שונות להופעת כאבי גב חזקים, ואחת המוכרות שבהן היא פגיעה בדיסק – האזור המחבר בין החוליות בעמוד השדרה. נזק לדיסק יכול להתבטא בבלט, בקע או פריצת דיסק במקרה החמור ביותר. כאבי גב חזקים יכולים להופיע גם על רקע עצבי אחר, כדוגמת היצרות תעלה, תהליכים ניווניים שונים או אישיאס, וכן על רקע של מחלות, דלקות, זיהום, גידול, שבר, טראומה ובעיות יציבה. בכל מקרה שבו מופיעים כאבי גב חזקים, מומלץ לפנות לאבחון מקיף ולטיפול, על מנת למנוע הידרדרות, סיבוכים ובעיות נוספות. לאבחון מוקדם וטיפול נכון ישנה השפעה עצומה על אפשרויות ההחלמה וכמובן על האפשרות להפחית את הכאב ולחזור לשגרה ולאיכות חיים טובה.

כאבי גב כרוניים – כאבי גב כרוניים יכולים להופיע בכל גיל ולגרום לסבל רב, גם אצל מי שבריאותם בדרך כלל טובה. הסיבות העיקריות להופעת כאבי גב כרוניים בגב התחתון הן: פריצת דיסק, גידול ממאיר, דלקת פרקים, מחלה ניוונית או ליקוי מבני כלשהו. הסיבות העיקריות לכאבי גב כרוניים בגב העליון קשורות ליציבה לקויה, הקרנה של כאב מאברי גוף שונים, עומס יתר, טראומה וחבלה, פציעה או חוסר איזון שרירי. אחד המאפיינים הבולטים בקרב מי שסובלים מכאבי גב כרוניים הוא סטרס ומתח נפשי. במקרים שבהם אין מדובר במחלה, בעיה מבנית או טראומה, ניתן לטפל בכאבי גב כרוניים ולהקל על הישנותם, גם באמצעות הפחתת מתח ועומס בחיי היומיום, ויצירת שגרת חיים מאוזנת ושלווה, שמלווה בפעילות גופנית מותאמת ובתזונה מיטבית שמותאמת אישית.

כאבי גב עליון – כאבי גב אלו נפוצים פחות מכאבי גב תחתון. כאבי בגב עליון שנמשכים למעלה משלושה חודשים נחשבים לכאבים כרוניים. סיבה נפוצה לכאבים בגב העליון היא שרירים תפוסים. מה עוד מוביל להתפתחות של כאב גב עליון? דלקת מפרקים ניוונית או שגרונית, עומס גדול עקב פעילות גופנית או הרמת משאות כבדים, טראומה בעקבות חבלה/תאונה/נפילה/מכה, פציעות ספורט, תאונת דרכים, שבר בחוליות, גידול ועוד. מחלות שונות שאינן קשורות ישירות בגב יכולות להיות מקור לכאבי גב, וביניהן מחלות לב, כליות, הפרעות במערכת העיכול, פיברומיאלגיה, סרטן מסוגים שונים ועוד.

כאבי כתפיים – כאבים בכתפיים הם אחד מגורמי הכאב האורתופדיים הבולטים, וזוהי התלונה השלישית בשכיחותה אחרי כאב גב וכאבים בברכיים. אחד הגורמים לכאבי כתפיים הוא דלקת במפרק הכתף. זו גורמת לכאב, הגבלת תנועה ופגיעה ביכולת השינה. דלקת בכתפיים יכולה להופיע לאחר תאונה או פציעה, בשל עומס רב על המפרקים (למשל, בשל מאמצים ספורטיביים) וכן עקב מחלות ניווניות. מצבים רפואיים נוספים שגורמים לכאבים בכתפיים הם דלקת בעצבים של הזרוע, פגיעה בעמוד השדרה הצווארי, חוסר יציבות של המפרק עקב מאמץ מרובה, תהליכים של ניוון ושחיקה (כדוגמת אוסטאוארטיריטיס), פריקת כתף ו"כתף קפואה" – נוקשות וקשיחות שמלווה בכאב במפרק הכתף, עקב אובדן תנועה וגמישות בשל שבץ, חבלה או סכרת. בנוסף, מצבי לחץ וסטרס עלולים להוביל לכאבים והיתפסות כרונית של אזור הכתפיים והשכמות.

כאבים בשכמות – השכמות מצויות בגב העליון, ומהוות חלק ממפרק הכתף. התלונה על כאבי שכמות כרוניים או ממושכים היא נפוצה, ורבים בעולם המערבי מכירים את התחושה של כאב בשכמות. ביטויים עממיים שונים מתייחסים ל"עומס הרב המוטל על כתפינו" – וכאבי כתפיים ושכמות קשורים לא רק בעומס פיזיולוגי, אלא גם בעומס נפשי ואנרגטי. מיחושים וכאבי שכמות יכולים להופיע ככאב שמוקרן מאזורים אחרים של עמוד השדרה – הצוואר והעורף למשל. לשכמות יש חלק נכבד ביציבה שלנו, ומאחר ובמקומות עבודה רבים מוטל עומס גופני קבוע על השכמות, לצד עומס נפשי, המתח הנצבר עלול להתבטא בכאב.

כאבי שכמות עלולים לנבוע ממגוון רחב של גורמים, וביניהם:

  • כאבי שרירים: מרבית השכמה מורכבת משרירים ומגידים, ונתונה להשפעות של לחץ דם נמוך, מחלות המתבטאות בכאבי שרירים כדוגמת פיברומיאלגיה, מחסור בוויטמינים ובמינרלים שונים שמוביל להתכווצויות שרירים, תזונה לקויה ומצבי עומס וסטרס.
  • כאבים הנובעים מיציבה לקויה או עומס פיזיולוגי: אנשים המרימים משאות כבדים על בסיס קבוע, או חד פעמי, תנוחת ישיבה או שינה לא נכונה, אימונים גופניים בלתי מאוזנים וכדומה. ישנם אנשים שסובלים ממצב של עקמת גב (סקוליוזיס) – מצב מולד או נרכש (שמתפתח לאורך החיים) שבו ישנו חוסר איזון בין הכתפיים, המותניים או שניהם, ועל כן שרירי השכמות מכווצים תמידית, בדרך כלל בצד מסוים, על מנת לאזן את הבעיה.
  • בעיות ניווניות באזור העורף והצוואר: שינויים בחלקו העליון של העמוד השדרה, שמתבטאים בלחץ על כלי דם ועצבים המובילים לשכמות. מצב זה יכול לנבוע מפריצת דיסק, בלט דיסק בחוליות הצוואר, וויפ-לאש לאחר חבלה או תאונה ועוד.
  • שיעול כרוני ומחלות נשימה וריאה – מחלות נשימה וריאה כרוכות לרוב בשיעול חריף וכרוני, שיוצר הדף ורעד ומשפיע על שרירי השכמות.
  • "כתף קפואה" או כאבי כתפיים – כאשר מופיע קרע באחד מגידי הכתף, מתפתחת דלקת בכתף או מופיעה "כתף קפואה" (למשל עקב שיתוק, כאב או מצב ניווני) עלול הכאב להתפשט מן הכתף במורד השכמות.

כאבים בצד שמאל בגב – כאבי גב שונים הם אחת התלונות השכיחות של אנשים שפונים לבירור רפואי. לעתים מדובר בכאבים באזור נרחב, ולעתים מדובר בכאבים שממוקדים בצד מסוים של הגב – למשל כאבים בצד השמאלי של הגב. במקרה של פניה שממוקדת בצד שמאל של הגב, נערך אבחון מקיף שנועד לבדוק מה מקור הכאב והרגישות, האם יש מגבלת תנועה, האם הכאב מקרין לאחת הגפיים התחתונות, מתי מורגשת החמרה וכדומה. נתונים אלו יכולים לסייע באבחון הבעיה. כאבים בצד השמאלי של הגב יכולים לנבוע משבר או טראומה בשל תאונה, מכה, נשיאת משאות כבדים באופן בלתי מאוזן, הידלדלות עצם או גידול. כאב בצד אחד יכול להופיע גם על רקע ניוון או שיתוק קודם באחד מצדדי הגוף, למשל עקב אירוע מוחי. בעיות פנימיות מסוימות עלולות להתבטא בכאבי גב שמאלי – בעיות לב שונות, דלקת באחד האברים הפנימיים כמו לבלב או ריאות, דלקת באגן, בעיה במערכת השתן או בעיה גניקולוגית ועוד.

כאבים בגב בצד ימין – בדומה לאמור בנוגע לכאבי גב בצדו השמאלי של הגב, אצל חלק מן האנשים מופיעים באופן ממוקד כאבים בצד ימין של הגב. כאבי גב בצד ימין יכולים להוות סימפטום לבעיה פנימית כלשהי באחד מאברי הגוף, דלקת, פריצת דיסק, בלט דיסק, אישיאס ועוד. כאבים בצד ימין של הגב יכולים להעיד גם על מכה, שבר, חבלה או טראומה גופנית, למשל עקב נפילה או תאונה. דלקת בכיס המרה עשויה להתבטא בכאבי גב תחתון, כאב בצד הימני של הבטן העליונה וכן כאבים שמוקרנים אל בין השכמות ואל צדו הימני של הגב ואל כתף ימין. בקרב חולי שלבקת חוגרת מופיעים לעתים כאבים בצד אחד של הגב, המלווים בפריחה על גבי העור וברגישות למגע. מחלות והפרעות נוספות שעלולות להוביל לכאבי גב בצד ימין או שמאל באופן ממוקד – דלקות פרקים, בעיות בזרימת הדם או טרשת עורקים, מחלות הקשורות לרקמות החיבור, מתיחת שרירים, בלט דיסק, בקע דיסק או פריצת דיסק, פיברומיאלגיה, פציעות ספורט על רקע הפעלה או פיתול של צד אחד של הגב בעיקר (כמו בטניס למשל) ועוד.

כאבי גב תחתון – כאבים בגב התחתון הם כאבי הגב הנפוצים ביותר. אלו יכולים להיות כאבים חריפים אך לא ממושכים, או להימשך חודשים ושנים. כאשר כאבים בגב תחתון נמשכים יותר משלושה חודשים, הם נחשבים לכאבים כרוניים. מהן הסיבות לכאבי גב תחתון? הנפוצות ביותר הן דלקת, פריצת דיסק או בלט דיסק, התכווצות שרירים, טראומה בשל נפילה, מכה, תאונה או פציעת ספורט.

כאבי גב תחתון בהריון – כמחצית מן הנשים חוות כאבי גב במהלך הריון, ואצל מי שסבלו מכאבי גב יש סיכוי רב שכאבי הגב יופיעו או יחריפו במהלך ההריון. הסיבות לכאבי גב בהריון טמונות, בין היתר, בשינויים הפיזיים המשמעותיים שעוברים על גוף האישה ההרה:

  • עליה במשקל תוך פרק זמן של כמה חודשים, שיוצרת לחץ על עמוד השדרה.
  • שינוי ביציבה ובתנוחות הגוף. הבטן גדלה קדימה, שרירי הבטן מתארכים, מתרחשת צמיחה של החזה, מרכז הכובד עובר לקדמת הגוף, והעומס על הגב התחתון, האגן והירכיים – גדל. גדילת הבטן מחייבת גם שכיבה בתנוחות מסוימות, שעשויות להכביד על הגב וליצור כאב, במיוחד בשליש האחרון להריון.
  • שינויים הורמונליים: במהלך ההריון מופרש למחזור הדם הורמון בשם רלקסין, שתפקידו להגמיש ולהרפות את השרירים, הרצועות ומפרקי העצמות באזור האגן, כהכנה ללידה. התרפות השרירים עלולה להוביל למחסור בתמיכה לשלד ולגרום לכאבים.
  • מצבים נפשיים: תקופת ההריון היא עתירת שינויים, רגשות והורמונים. נשים רבות חשות מתח, אי ודאות, עייפות ובעיות שינה, לחץ מפני הבאות ועומס רגשי. מצבים אלו עלולים להתבטא בכאבי גב. כאבי גב תחתון בהריון יכולים להיות חד פעמיים וחולפים במקרה הטוב, או ממושכים ואינטנסיביים, ובמקרים מסוימים אף יכולים להימשך גם אחרי הלידה ולגרום לסבל ולפגיעה באיכות החיים.

כאבים בגב התחתון בצד ימין – כאבים שיכולים לנבוע מדלקות באברים פנימיים או במערכת השתן, שריר תפוס, סיאטיקה ובעיות גניקולוגיות. כאבים בגב התחתון, בשני צדדיו, בצד ימין או בצד שמאל, יכולים להופיע גם במהלך הריון ולאחר לידה. ישנן נשים שמדווחות על כאבי גב ממושכים לאחר לידה. לעתים אלו נובעים משינויים שונים בגוף האישה בעקבות הריון ולידה, מתנוחת לידה והנקה וכן מהשפעות של זריקת אפידורל שניתנת בלידה.

כאבים בגב תחתון צד שמאל – כאבים אלו יכולים להופיע גם הם בשל הסיבות שצוינו לעיל, וחשוב לאבחן, לבדוק ולטפל, על מנת להקל, למנוע הישנות התופעה ולתמוך בהחלמת הגוף.

כאבים בעצם הזנב – כאבים בעצם הזנב עלולים להיווצר בשל פגיעה גופנית במקום – עקב נפילה, החלקה, תאונת דרכים או פציעת ספורט. לעתים מתפתחים כאבים באזור עקב עומס יתר בשל ישיבה ממושכת, רכיבה על אופניים או פעילות ספורטיבית אחרת הכרוכה בישיבה. כאב בעצם הזנב עלול להתפתח גם בעקבות גידול, לאחר לידה או בהמשך לבדיקת קולונוסקופיה לקויה.

גב תפוס או שריר תפוס בגב – "גב תפוס" הוא ביטוי עממי לתיאור מצב שבו אנו חשים כאב בגב וקושי לנוע בחופשיות. במרבית המקרים, הגורם לגב תפוס הוא התכווצות שרירים או מתיחת שריר. ישיבה לא נכונה או ממושכת, הרמה לא נכונה של משקל כבד, קור, מאמץ גופני – כל אלו יכולים להוות גורמים לשרירי גב תפוסים ולבוא לידי ביטוי בגב תחתן תפוס או גב עליון תפוס. במרבית המקרים ישתחרר השריר מעצמו, ללא התערבות מיוחדת, או בטיפול מקומי – תרגילי הרפיה, קומפרס חם, עיסוי קל וכדומה. במקרים קיצוניים, של כאב שאינו מרפה, כשיתכן שמתפתחת דלקת במקום או במקרים שבהם המקור לשריר התפוס הוא חבלה או תאונה, ניתן לפנות להתערבות טיפולית, שתקל על המצב.

סיאטיקה / אישיאס – סיאטיקה (מכונה גם "אישיאס" או "נשית", על שם גיד הנשה) מתבטאת בהופעה של רגישות וכאבים עזים בגב התחתון, באגן ובירך שמקרינים וממשיכים לכיוון הירכיים והרגליים. כאבים אלו נוצרים בשל לחץ, גירוי, עומס או דלקת בעצב הסיאטי. דלקת בעצב הסיאטי קורית כאשר עצב הירך נפגע עקב פריצת דיסק או שינוי כלשהו במבנה החוליות בעמוד השדרה התחתון. העצב הסיאטי הוא העצב הארוך והעבה בין כלל עצבי הגוף. הוא מורכב למעשה מעצבים שיוצאים מחוט השדרה ומעצבבים את כל חלקי הרגל – מן הירך ועד לאצבעות. כיוון שזהו עצב ארוך, שנמתח מן הגב התחתון ועד כף הרגל, הכאב והפגיעה המורגשים עשויים להופיע לכל אורכו, אך הכאב הנפוץ ביותר בעקבות סיאטיקה הוא בגב התחתון. בין התסמינים של אישיאס ניתן למנות גם תחושה של התכווצות שרירים, דקירות ברגל, חולשה או רגל רדומה. הכאבים המאפיינים סיאטיקה משתנים באופיים ובמשכם – בין שעות לימים, ובין כאבים עמומים לכאבים חדים שמקרינים לרגליים. בדרך כלל ישנה החמרה בכאב לאחר ישיבה או עמידה ממושכות, לאחר מאמץ פיזי, לאחר תנועה פתאומית וחדה כמו שיעול, לאחר פעולות שכוללות פיתול של עמוד השדרה (התכופפות לצד או פעילות ספורטיבית כלשהי, למשל) או כאשר ישנו עומס על הגב התחתון. מרבית המתלוננים על סיאטיקה סובלים מכאב שמקרין לצד אחד של הרגל בלבד, אך ישנם כאלו שסובלים מכאב שמוקרן לשתי הגפיים התחתונות.

אישיאס מופיע יותר בקרב מבוגרים בגילאי 30 עד 50, ועשוי להתפתח בעת הריון, בשל שינויים פיזיולוגיים ולחץ של הרחם על עצב הירך. עוד גורמים לאישיאס הם פריצת דיסק, בלט דיסק, היצרות של תעלת השדרה, ניוון או גידול בעמוד השדרה, נזק בסחוס, לחץ שרירי על עצב הירך, דלקות שרירים או פציעה מלווה בטראומה. אישיאס עלול להופיע גם עקב סוכרת, עצירות כרונית או מחסור ממושך בוויטמין B12. בין גורמי הסיכון להופעת אישיאס ניתן למנות מחסור בפעילות גופנית, עודף משקל, יציבה לקויה או טונוס שרירים נמוך והיעדר גמישות.

דלקת בגב – בין הסוגים של דלקות גב ניתן למנות דלקת שרירים, דלקת בעמוד השדרה, דלקת עצבית ועוד. דלקות באיברים פנימיים עשויות אף הן לגרום לכאבי גב: דלקת ריאות, למשל, מתבטאת גם בכאבים במרכז הגב ובגב התחתון. דלקת בדרכי השתן מובילה לכאבים בצדי הגב התחתון.

פריצת דיסק – בלט דיסק, בקע דיסק ופריצת דיסק הם מצבים מכאיבים, שבהם ניתן לטפל, להפחית כאב ולהקל בעזרת רפואה סינית. תוכלו לקרוא על כך בהרחבה בעמוד אודות פריצת דיסק.

מהם הגורמים לכאבי גב?

ישנה קשת רחבה של גורמים לכאבי גב, וביניהם ניתן למנות את הבאים:

  • פריצת דיסק, בלט או בקע דיסק.
  • התכווצות שרירים.
  • היצרות של תעלות / חוליות השדרה.
  •  חולשה של שרירי הבטן.
  • מחסור בפעילות גופנית, פעילות גופנית עודפת, מאומצת או לא מותאמת.
  • שברי מאמץ ופציעות ספורט.
  • מחלות שונות, ביניהן סרטן, פיברומיאלגיה ומחלות ניווניות.
  • עודף משקל.
  • ישיבה ממושכת.
  • הרמה ונשיאת משאות כבדים.
  • לחץ על העצבים בעקבות קשת מותנית.
  • טראומה בעקבות פציעה, מכה, וויפ-לאש, זיהום או שבר.
  • דלקות.
  • הריון.
  • תסמונת קדם וסתית מתבטאת בין היתר בכאבי גב.
  • גורמים פסיכולוגיים כדוגמת סטרס, עומס בעבודה או יחסים עכורים במשפחה.
  • ישנם כאבי גב שנובעים מהפרעות פנימיות שונות, כדוגמת הפרעות עיכול, בעיה בכליות וכדומה.

טיפול בכאבי גב בצורה טבעית

הטיפול בכאב גב ברפואה סינית הינו טיפול טבעי, שכולל שילוב של דיקור סיני, צמחי מרפא והמלצות תזונה. הטיפול מתחיל באבחון מקיף ומעמיק, שנועד לאתר את הסיבות והגורמים לכאבים. לאבחון ניתן להביא אבחנות ותוצאות של בדיקות ובירורים רפואיים שנערכו קודם לכן, ואלו ישולבו ויילקחו בחשבון באבחנה. לעתים, הטיפול ברפואה סינית ניתן כטיפול משולב או תומך, לצד טיפול ברפואה מערבית קונבנציונלית, לפני ניתוח או אחריו.טיפול טבעי בכאבי גב הינו טיפול בטוח ויעיל. זהו טיפול שמסייע בהפחתת עצמת הכאב, מניעת הישנות של התקפי כאב, הקלה בטווח המיידי ואף ריפוי והבראה לטווח הארוך.

אם אתם סובלים מגב תפוס, כאבי גב חזקים, כאבי גב תחתון או כל בעיה בגב – צרו קשר עוד היום, להתאמת טיפול מיטיב!

מאיה נאור רפואה סינית
המלצה לטיפול בכאבי גב
המלצה על טיפול בכאבים כרוניים בכתף
המלצה על טיפול בכאבים אורטופדיים
מאיה נאור לצד מומחה רפואה סינית