אולקוס, כיב קיבה

אולקוס / כיב קיבה – לאבחן, לטפל ולמנוע

סובלים מכאבי בטן? מכירים מקרוב תחושות של בחילה, הקאות וירידה בתאבון? ייתכן שבדומה לכ-15-10% מהאוכלוסייה אתם לוקים באולקוס, או בשמו העברי "כיב קיבה". המדובר בפצע במערכת העיכול, שעלול להיגרם בשל זיהום, צרבת, שימוש בתרופות או תזונה לקויה. ניתן לטפל בו באופן טבעי ויעיל באמצעות רפואה סינית – טיפול שמביא להקלה, רגיעה בסימפטומים הכואבים, הפחתת סטרס וחרדה ומניעת הישנות התופעה.

מה זה אולקוס?

אולקוס הוא הכינוי העממי להפרעת עיכול שקרויה כיב פפטי – פצע ברקמת הרירית שמצויה בדופן הקיבה או התריסריון (שהוא חלק מן המעי הדק). כיב בתריסריון שכיח עד פי חמישה מכיב קיבה.

השכיחות של מחלה זו גבוהה מאוד, ומדי שנה מאובחנים ברחבי העולם מיליוני חולים חדשים. המחלה שכיחה יותר אצל גברים בגילי 50-30 ואצל נשים היא מופיעה בדרך כלל בגילים מאוחרים יותר, מעל גיל 60.

מה גורם לאולקוס?

אולקוס אינו מדבק, אך יש כמה גורמי סיכון מרכזיים לו:

  • חיידק הליקובקטר פילורי: ישנם מקרים שבהם אבחנת אולקוס התקבלה לצד הימצאות של חיידק זה במערכת העיכול, המצוי במערכת העיכול של רבים מאיתנו. אולם לא הוכח שישנו קשר ודאי בין השניים, וישנה מחלוקת בשאלה עד כמה החיידק מדבק. ניתן לטעון כי הוא אינו גורם לבעיה, בדרך כלל. במקרים מסוימים, הוא עלול לגרום למצב של דלקת בקיבה, ואז עלול להיווצר כיב פפטי.
    מה שבטוח הוא שחיידק זה מגדיל משמעותית את הסיכויים לאולקוס, כאשר ההערכות הן שבכ-90-80% ממצבי הכיבים הפיפטיים מקורם בזיהום הנובע מחיידק זה. מידע נוסף כאן.
  • חלק גדול מהכיבים הפפטיים נגרמים בשל שימוש בתרופות מסוימות – ובכלל זה גם טיפול באנטיביוטיקה כנגד חיידק ההליקובקטר, תרופות לשיכוך כאבים ביניהן נקסין, אספירין ואיבופן. ההערכות הן שכחמישית ממקרי הכיבים בקיבה וכ-5% ממקרי הכיבים בתריסריון נובעים מתרופות אנטי דלקתיות שאינן על בסיס סטרואידים.
  • תזונה לקויה: כפי שנרחיב בהמשך
  • הסיכון להיווצרות אולקוס גובר במקרים של עישון, מכיוון שבכוחו השלילי לגרום לגירוי של ציפוי הקיבה ולהפחית את הקצב בו מיוצר הריר המגן עליה
  • צריכה מרובה של קפאין או אלכוהול אלכוהול מרובה וצריכה של קפאין
  • תפקוד לקוי של חומצות ואנזימיים חיוניים בקיבה, למשל עקב הפרעת עיכול אחרת ברקע
  • מתח נפשי: על פי הדעה המקובלת, לחץ אינו מביא כמובן לכיב אולם הוא עלול להחמיר את תסמיני הבעיה הנחווים. הסיבה היא שייצור החומצה, על ידי הקיבה, עולה במצבים של לחץ

אולקוס תסמינים וסימפטומים

התסמין הבולט של אולקוס הוא כאב בטן. כאב הבטן נובע ממגע של הכיב, שהוא למעשה פצע, עם מיצי הקיבה החומציים. הכאב מופיע בדרך כלל ברום הבטן, בין הסרעפת לטבור, ועלול להחמיר בשעת לילה או כאשר הבטן ריקה. ישנם אנשים שמדווחים על כאב חד או שורף, ואצל חלק מהחולים הכאב חזק כל כך עד שהוא יכול לגרום ליקיצה מן השינה.

תסמינים נוספים של אולקוס כוללים בחילות, הקאות, תחושת צרבת, ירידה במשקל וחוסר תיאבון. אצל חלק מהלוקים באולקוס, עלול הכיב להפוך לכיב מדמם, ואז מופיעות הקאה דמית או צואה בעלת גוון כהה מאד עד שחור. הצואה השחורה נוצרת מאחר והיא מכילה דם שעבר תהליכי עיכול בקיבה. סימפטומים נוספים של אולקוס, במיוחד בקרב מי שסובלים מכיב מדמם, הם עייפות, חולשה ותשישות. עוד תסמינים של אולקוס הם תחושת שובע מהירה (גם אחרי אכילה מועטה), גיהוקים ואי נוחות בבטן.

שימו לב שלפעמים הבעיה מתפתחת בגופו של אדם מסוים, אפילו שנים, בלי שמודעים לכך. ישנם מקרים שבהם מתפתח כיב קיבה, אך אין סימפטומים ניכרים לכך.

לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918

מהם הסיבוכים האפשריים של כיב פפטי?

אולקוס עלול להסתבך ולהביא למצבים מסוכנים שמחייבים התערבות רפואית דחופה. כאשר ישנו כיב מדמם, אובדן הדם עלול לגרום לאנמיה. לכן מומלץ להיבדק באופן תכוף על מנת לטפל ולשמור על רמות ברזל תקינות. שימו לב שדימום משמעותי ומהיר מדי, עלול אף להוות סכנת חיים במלוא מובן המילה.

ישנם מצבים שבהם אולקוס עמוק עלול לחדור את הדופן של הקיבה או של המעי בתריסריון וליצור חור. במקרה כזה עלול לצאת מזון מן הקיבה אל חלל הבטן, ולגרום לזיהום חמור. זהו מצב נוסף שמחייב התערבות חירום, ובדרך כלל מסתיים בניתוח לסגירת החור.

אבחון אולקוס

אבחון אולקוס מתבצע פעמים רבות על סמך התסמינים שתוארו מעלה, אולם בדרך כלל לא נסתפק בכך. הגורם המאבחן עשוי לבצע בדיקות שונות על מנת לראות את מצב הקיבה, המרכזית שבהן היא. במסגרת הבדיקה מעבירים צינור דקיק וגמיש לקיבה ולתריסריון, בקצהו מצלמה זעירה הספקת תמונת מצב לנעשה באזורים אלו. במקרים רבים, ניתן ללמוד האם יש אולקוס וכן על דרגת החומרה של הבעיה דרך הבדיקה הזו. צילומי בטן וגסטרוסקופיה משולבים בתמונת האבחון בחלק מהמקרים.

בחלק מהמקרים, יחליט הגורם המאבחן על ביופסיה, כלומר, נטילת דגימה מהרקמה על מנת לראות האם יש בה נוכחות של חיידק הליקובקטר פילורי. אם ישנם ממצאים שעשויים להצביע על החיידק, ייתכן שיוחלט לבצע בדיקות נוספות: בדיקת נשיפה ו/או בדיקת אנטיגן בצואה.

אולקוס מה לאכול?

תזונה נכונה שמתאימה למצב הבריאותי יכולה לסייע ולהקל על הכאב שגורם הכיב הפפטי. לעתים מומלץ לאכול פחות, ולחלק את התזונה לכמה ארוחות קטנות על פני היום, למשל כאשר יש אולקוס בהריון.

אם אתם סובלים מאולקוס, מומלץ וניתן לאכול מן המזונות הבאים:

  • מזון רך ומבושל, כדוגמת מרק ירקות או דייסה
  • שמנים בכבישה קרה, כדוגמת שמן זית
  • שיבולת שועל – בתוך דייסה או מרק
  • פפאיה – מכילה פפאין שתורם לשיקום רירית הקיבה
  • כרוב או מיץ כרוב, בננות, בטטה מבושלת וכוסמת
  • מיצי ירקות או פירות לא חמוצים, למשל מיץ גזר
  • חמאת גהי – חמאה מזוקקת

מה לא לאכול כשיש קיב קיבה?

במקרה של אולקוס מומלץ להימנע ממזון פריך, קשה או אפוי (מכיוון שהוא מייבש, בשעה שדרוש לחלוח במערכת העיכול). בנוסף לכך:

  • כדאי להימנע ממזון מטוגן, כבד או מתובל במיוחד
  • תבלינים חמים וחריפים, כדוגמת צ'ילי, פלפל, קינמון, חרדל ושום – מומלץ להמעיט
  • לא מומלץ לאכול ירקות חיים, אלא ירקות מבושלים או מאודים
  • כדאי להימנע מאכילת קרקרים, חטיפים ופריכיות
  • להימנע משמנים צמחיים שאינם בכבישה קרה, למשל מרגרינה או שמנים מוקשים אחרים. שמנים כאלו מצויים במגוון רחב של מזונות מוכנים ומעובדים: מאפים (בורקס, רוגלעך וכדומה), מזון מוכן במסעדות וחטיפים
  • אגוזים שקולפו לפני זמן רב, או היו חשופים לאוויר עלולים להתחמצן ולהחמיר את הבעיה
  • משקאות מוגזים או בעלי קפאין – קפה, קקאו, קולה ואחרים
  • בשר על האש
  • מומלץ להמעיט בצריכת מזון מלוח. מרבית המזון המעובד או מזון שקונים מחוץ לבית רווי במלח
  • להימנע מחומץ ומפירות חומציים כמו אפרסקים / שזיפים / פירות הדר
  • להמעיט בצריכת אלכוהול ובעישון
  • במקרים מסוימים, ובתיאום עם רופא מטפל, מומלץ להימנע מנטילת תרופות מסוימות, שעלולות להחמיר את הכיב

 

טיפול באולקוס: הפתרונות הקונבנציונליים

הטיפול בכיב קיבה ותריסריון ברפואה הקונבנציונלית נעשה באמצעות תרופות ממשפחת סותרי החומצה כדוגמת אומפרדקס, לוסק, לנטון, נקסיום ואומפרדקס ותרופות שמעניקות שכבת מגן לדופן הקיבה, במקום הרירית הפגועה. תרופות אלה עשויות לפעול בדרכים שונות על הגוף, לרבות עיכוב משאבת המימן, כאשר בחלק גדול מהמקרים יש צורך בטיפול תרופתי בין חודש-חודשיים לפחות על מנת לרפות את הכיב. בנוסף יש לקחת בחשבון את תופעות הלוואי האפשריות של התרופות, ביניהן כאבי ראש, שלשולים ועצירויות, סחרחורות, הופעת פריחה על גבי העור ועוד.

במקרים שבהם מזהים את הכיב במקביל לתוצאה חיובית של חיידק ההליקובקטר פילורי, ניתנת בנוסף לתרופות נוגדות החומצה גם אנטיביוטיקה להכחדת החיידק, ולעיתים קרובות שני סוגי אנטיביוטיקה – מה שיוצר למעשה טיפול משולש. ברוב המקרים הטיפול המשולב יביא לריפוי הכיב, אם כי בדיקות הנערכות בתום תקופת השימוש עלולות להצביע על כך שהבעיה עדיין בעינה, מה שעשוי לדרוש תמהיל שונה של תרופות.

טיפול טבעי באולקוס

רפואה סינית יכולה לעזור ולהקל על התקף אולקוס, תסמינים של כיב קיבה וכאבי בטן שנגרמים כתוצאה ממנו. הטיפול הטבעי באולקוס ברפואה סינית כולל דיקור סיני, המלצות תזונה ואורחות חיים ונטילה של צמחי מרפא. יתרון משמעותי הוא שבניגוד לחלק מהטיפולים המוצעים לבעיה ברפואה המערבית, הרפואה הסינית מציעה טיפולים שהם בטוחים ובלתי פולשניים.

הדיקור מסייע בהפחתת הדלקתיות במערכת העיכול, משפר את הזרימה והתנועתיות בתוך המערכת, ומטפל באיזון הלחות, החום והקור, על מנת להפחית את הכאב ולאפשר לכיב להירפא. צמחי המרפא ניתנים בהתאמה אישית, כחליטות טיפוליות רפואיות, שמורכבות ממיצוי ייחודי של צמחים שמטפלים בכיב הקיבה.

בנוסף לכך מומלץ להכיר אולקוס תרופות סבתא, פתרונות שהם לרוב בטוחים לחלוטין וניתנים לשילוב פשוט בשגרת היום-יום.

סובלים מהפרעות עיכול, כאבי בטן או אולקוס כרוני? פנו אלי עוד היום להתאמת טיפול יעיל וטבעי, ללא תופעות לוואי, שמסייע להיפטר מהסימפטומים המעיקים, ומשיב את הבריאות, התיאבון ואיכות החיים.

שאלות חשובות

מהו אולקוס / כיב קיבה?

אולקוס הוא פצע במערכת העיכול, או למעשה ברקמת הרירית. הוא עלול להתפתח בנסיבות שונות, לרבות עקב זיהומים, צרבות, תזונה שאינה תקינה, נטילת תרופות מסוימות, מתחים נפשיים ועוד. המחלה אינה מדבקת, אבל שכיחה מאוד באוכלוסייה.

אילו סימפטומים יש לאולקוס?

רשימת התסמינים המרכזיים של כיב קיבה רחבה מאוד, וכוללת בעיקר כאבי בטן (בעלי דפוסים שונים ובמגוון מיקומים), בחילות, הקאות, צרבת, ירידה במשקל ועוד. למחלה יש כמה סיבוכים שעלולים להיות חמורים, דוגמת אנמיה הנובעת מכיב מדמם בגוף.

איך ניתן לשפר את המצב בעזרת התזונה?

יש מאכלים הנחשבים למומלצים מאוד עבור הסובלים מאולקוס, דוגמת מאכלים רכים, שיבולת שועל, פפאיה, מיצים טבעיים (לא מתוקים), שמן זית ואחרים. מן העבר השני של המשוואה, מאכלים מטוגנים או מטובלים, בשר על האש, ירקות קרים, פריכיות, קרקרים, משקאות מוגזים, מאכלים ומשקאות עמוסי קפאין ומזון מלוח עלולים להחמיר את ממדי הבעיה.

כיצד הרפואה הסינית יכולה לסייע?

רפואה סינית נחשבת ליעילה מאוד בהתמודדות עם כיבי קיבה. תוכנית טיפולים אישית, הכוללת בעיקר דיקור סיני, צמחי מרפא, התאמות תזונתיות ועוד, עשויה להקל מאוד על המצב. זוהי תוכנית מותאמת אישית למטופל, הנחשבת לבטוחה לביצוע וניתנת לשילוב פשוט בשגרת החיים.

לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918

 

מטפלת במבוגרים בקליניקות ברמת אביב ועמק החולה, גליל עליון.