גסטריטיס – הכל על דלקת הקיבה והטיפול בה

גסטריסט היא דלקת בקיבה, או למעשה דלקת בתאי הרירית המצפים את הקיבה. תפקידה של רירית הקיבה חשוב ביותר, שכן היא זו המפרישה את החומצה הרירית, מיצי הקיבה, שהם הכרחיים לעיכול המזון שאנו אוכלים. עם זאת על הרירית להישמר שלא להיפגע מהחומצה שהיא עצמה מפרישה. לכן היא מכוסה בשכבה מיוחדת, המגנה עליה מפני מיצי הקיבה. כאשר שכבה זו נפגעת, התוצאה עלולה להיות גסטריטיס.

סובלים מגסטריטיס ומכאבים בקיבה? פנו אלי עוד היום לשם אבחון והתאמת טיפול שמסייע בהפחתת הדלקתיות, איזון ושיקום מערכות הגוף וטיפול בבעיה באופן יעיל, מעמיק ולמשך זמן.

לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918

מהי גסטריטיס ומהם סימניה?

גסטריטיס (בעברית: דלקת רפידת הקיבה) נגרמת על פי רוב מזיהום שמקורו בחיידק הליקובקטר פילורי. מדובר בחיידק המצוי בקיבה של אחוזים ניכרים מהאוכלוסייה, ובמצב התקין לא אמור להסב נזק. על אף שחומצות הקיבה מסוגלות להרוג את החיידק, הוא בדרך כלל נצמד לתאים שמתחת לשכבת הרירית. בכך הוא מגן על עצמו ועשוי לגרום למצב של גסטריטיס כרוני. ניתן להידבק בדלקת באופן זה מאדם לאדם, במגע הדוק מפה לפה או דרך מגע עם הפרשות צואה. גורמים נוספים המובילים למצב של התקף גסטרטיס כרוני הם אנמיה ממאירה, ריפלוקס כרוני של המרה והפרעות אוטו-אימוניות אחרות.

הדלקת עשויה להיות בהמשך לכך אקוטית, כלומר, לתקוף את האדם באופן פתאומי ודחוף. אורח החיים של האדם עלול להסביר זאת, כאשר דלקת אקוטית בקיבה נובעת פעמים רבות מצריכת מוגזמת של אלכוהול או תרופות כגון אספירין, עישון או צריכת נוגדי דלקת מסוג NSAIDS במשך תקופות ממושכות.

אבחון גסטריטיס ברפואה המערבית

גורמים וסיכונים להתפתחות גסטריטיס

אבחון דלקות בקיבה ברפואה המערבית מתבצע תחילה על ידי בדיקות דם כלליות מלאות הכוללת מדדי דלקת ושקיעת דם. שאלה מרכזית שצריכה לקבל מענה, כאמור, היא האם מדובר כאן בחיידק ההליקובקטר. לשאלה הזו ניתן לקבל תשובות בדרך כלל באמצעות תבחין נשיפה, אם כי ייתכן שיהיה צורך בביצוע של בדיקות דם או צואה במקביל.

בהמשך הבירור מאושש על ידי גסטרוסקופיה. בבדיקה זו מוחדר צינור אל הקיבה וניתן להתבונן בה, לבדוק אותה ולקחת ממנה ביופסיות (דגימה). הבדיקה אורכת כ-20 דקות, והמטופל מקבל חומרי טשטוש על מנת להקל עליה.

סוגי גסטריטיס בהתאם לאבחנה המערבית:

  • גסטריטיס חיידקית – נגרמת מנוכחות של הליקובקטור פילורי.
  • גסטריטיס מדחק חריף – נובעת ממחלה או מפציעה קשה. הטראומה שנגרמה לגוף מובילה לדלקת בדופן הקיבה.
  • גסטריטיס איכולית כרונית – נוצרת כתוצאה משימוש בחומרים הגורמים לגירוי הקיבה, כמו תרופות או אלכוהול בכמויות גדולות. דלקת בקיבה מסוג זה עלולה לגרום לכיבים בקיבה.
  • גסטריטיס נגיפית או פטרייתית – מתפתחת על פי רוב בקרב אנשים בעלי מערכת חיסון חלשה.
  • גסטריטיס אאוסינופילית – מופיעה כתוצאה מתגובה אלרגית. תאי הדם הלבנים (אאוסינופילים) מצטברים בקיבה ומדליקים אותה.
  • גסטריטיס ניוונית – נגרמת כתוצאה מתהליך אוטו-אימוני הגורם לדיקוק הקיבה ולאיבוד תאים רבים המייצרים חומצה ואנזימים.
  • גסטריטיס תא פלסמה – נובעת מהצטברות תאי פלסמה בדופן הקיבה ובאברים הסמוכים לה.

להרחבה, כאן תמצאו פירוט על הסוגים השונים (באנגלית)

ומה אומרת הרפואה הסינית על גסטריטיס?

ברפואה הסינית האבחון המדויק של דלקת בקיבה כולל תשאול מעמיק, מבחן דופק, לשון ואבחנת בטן, שיאפשרו לי לדעת מהו הטיפול האישי המדויק לכם. לפי הרפואה הסינית, טיפול בגסטריטיס מתחיל באבחון מעמיק, שמטרתו זיהוי המצב הספציפי שהוביל להתקלחות המחלה. על אף שביטויי המחלה דומים בין האנשים, אצל כל אחד הגסטריטיס מתפרץ על רקע אחר ואצל כל אחד היו קיימים עודפים או חסרים שונים במערכות הגוף, שהובילו להתלקחות המחלה.

גסטריטיס - דלקת בקיבה

  • רקע רגשי, בעיקר של מתח וכעס – ברפואה הסינית מכונה גם "כבד הפולש לקיבה"
  • רקע תזונתי או תרופתי (מזונות לא מתאימים מותאמים ותרופות מרובות שפגעו בקיבה) – מכונה ברפואה הסינית "התשה של צ'י הטחול'"
  • תזונה לקויה – ברפואה הסינית מדובר ב"חוסר איזון ביחסים שבין הקיבה לכליות".
    האבחון המדויק, הכולל תשאול מעמיק, מבחן דופק, לשון ואבחנת בטן, יאפשר לי לדעת מהו הטיפול האישי המדויק לכם.

גסטריטיס תסמינים

על פי רוב, התקף גסטריטיס בקיבה טומן בחובו סימפטומים מגוונים: כאבי בטן, הקאות, קשיים בעיכול, תחושות של מלאות או של שריפה ברום הבטן (בטן עליונה). תסמינים אלו יכולים להופיע יחד או לחוד.

עשויים בהמשך לכך להופיע אצל אנשים החווים דלקת בקיבה תסמינים נוספים, דוגמת: גזים וגיהוקים, הקאת דם, יציאות בצבע שחור, דם בצואה, אובדן תיאבון ולפעמים גם פריחה בעור.

כאבים או תחושת מלאות בבטן העליונה הם תסמינים נפוצים שהאדם חווה, מסיבות שונות ומגוונות, וחולפים מעצמם בחלק גדול מהמקרים בתוך כמה שעות. אולם אם מדובר בתופעות הנמשכות כמה שבועות, ואם הכאבים מחמירים או מתמתנים לאחר אכילה – ייתכן שאתם סובלים מגסטריטיס. על אותו עיקרון ייתכן מצב של גסטריטיס כרוני.

טיפול בגסטריטיס בגישה הקונבנציונלית

טיפול בגסטריטיס, על פי הגישה המערבית, מערב בדרך כלל תרופות מסוגים שונים. הבחירה הנפוצה היא בתרופות המפחיתות את רמת החומציות בקיבה, דוגמת אומפרדקס או פמוטידין, שעשויות להפחית את דרגת החומרה של התסמינים ולתרום לריפוי של הרירית. עם זאת התרופות עלולות להיות כרוכות בתופעות לוואי או בסיבוכים בעת נטילה ממושכת או בלתי מבוקרת שלהן. במקרה בו נמצא כי הגורם לגסטריטיס הוא חיידקי – לרוב כאמור הליקובקטור – יותאם לאותו אדם טיפול אנטיביוטי.

חלק מרכזי מתמונת הטיפול הוא בחינה של הגורמים האפשריים לדלקת, אם ידועים כאלה. כאשר מאתרים את הגורמים ניתן לבצע שינויים נקודתיים בשגרת החיים או הטיפולים הקיימים, בניסיון לשפר את המצב. דוגמה מובהקת היא מצב בו האדם נוטל משככי כאבים או שותה אלכוהול בכמויות מוגברות, כך שהפסקת הפעולות האלה עשויה לשפר את מצב הקיבה שלו.

איך להרגיע התקף גסטריטיס

מקור הכאב ממנו סובלים חולי גסטריטיס הוא המגע של הרירית המודלקת עם מיצי הקיבה, וכמובן שכל אותם תסמיני התקף גסטריטיס כפי שתיארנו מעלה. לכן הדבר החשוב ביותר בכל הנוגע לתזונה בגסטריטיס הוא אכילת ארוחות קטנות – ככל שהארוחה קטנה יותר, הקיבה תפריש פחות מיצי קיבה, האוכל יתפנה מהר יותר מהקיבה והכאבים יפחתו.

דלקת בקיבה מה לאכול?: תזונה לגסטריטיס

  • חשוב להגביר אכילה של מזון טרי, מבושל, רך, נוזלי וחמים שיפנק את הבטן. מזון מהסוג הזה עשוי להקל על הקיבה בפירוק הראשוני של המזון, ובכך על תסמיני הגסטריטיס שחווים
  • לעסו היטב את המזון כדי להקל על תהליך העיכול, כיוון שתהליך פירוק המזון מתחיל כבר בפה על ידי הלעיסה וערבוב הרוק באוכל הלעוס. ככל שהמזון יגיע לעוס יותר ומעורבב ביותר רוק – העיכול שלו יהיה מהיר יותר. מומלץ לאכול בתשומת לב ולא תוך כדי פעילות אחרת, על מנת להקפיד על הלעיסה המרובה ולהימנע מבליעת פיסות אוכל שאינן לעוסות היטב, בהיסח הדעת.
  • הימנעו ממזון שומני והעדיפו מזונות מופחתי שומן. מהירות התפנות הקיבה קשורה, בין היתר, לכמות השומן במזון. ככל שיש יותר שומן במזון כך הוא יתפנה לאט יותר מהקיבה. לכן כמו כן הפחיתו במזונות חריפים, מתובלים, מתועשים ומעובדים – אלו מקשים על תהליך העיכול. כפי שציינתי קודם, העדיפו בישול כצורת עיבוד המזון שלכם וותרו על טיגון

גסטריטיס מה מותר לאכול: מזונות שיכולים להקל על התקף גסטריטיס, חלק מהם ראויים להגדרה של דלקת בקיבה תרופות סבתא:

  • ירקות ופירות טריים, שהם בסיסיים (מתאימים כאשר הקיבה חומצית והגסטריטיס אינו על רקע סביבה בסיסית)
  • קטניות ואגוזים – גם הם בסיסיים ומרגיעים את הקיבה (אם הדלקת בקיבה אינה על רקע חומצי)
  • מזון המגן על רירית הקיבה – דוגמת אלוורה ופפאיה.
  • חליטות צמחים מרגיעות, כמו שומר, בבונג, גרניום לימוני ועשב לימון.

ומה לא לאכול?

מן העבר השני של המשוואה, ישנם מזונות רבים – נפוצים ואהובים מאוד בחלקם – שעלולים להחריף את המצב אצל האנשים הסובלים מדלקת בקיבה או לעורר אצלם את התסמינים. ברמה הכללית מומלץ להימנע ממזונות המגרים את הרירית המודלקת, ביניהם:

  • מזונות מלוחים במיוחד, כמו חטיפים מלוחים, דגים מלוחים, סויה, מלח שולחן וכדומה
  • מזון מהיר וג'אנק פוד (שומני ועתיר מלח)
  • קיים קשר הדוק בין גסטריטיס ומוצרי חלב, לא בכיוון החיובי: בכוחם השלילי של מוצרים אלו ליצור תנאים המעוררים דלקת בקיבה
  • מזונות חריפים, כמו טבסקו, סחוג, סרירצ'ה ועוד
  • מזונות חומציים, כמו מיצים חמוצים, פירות הדר וכדומה
  • קפאין הנמצא לא רק בקפה אלא גם בשוקולד, תה וקולה
  • מזונות המכילים קמח לבן, תפוחי אדמה ואורז לבן
  • משקאות אלכוהוליים

כמו כן, חשוב להימנע מעישון סיגריות וסיגרים מכל הסוגים.

טיפול טבעי בגסטריטיס

טיפול בגסטריטיס ברפואה הסינית יעיל, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. הוא עוזר למזער את החמרת המצב, משפר ומסייע בחידוש הרקמות ותורם בהקלה על תסמיני הדלקת וסימפטומים נוספים הקשורים בה. גסטריטיס טיפול טבעי מתמקד בחוסר האיזון הראשוני שגרם להתלקחות הדלקת ומשלב המלצות לתזונה אשר מותאמת אישית, צמחי מרפא סיניים ודיקור סיני. מחקרים הראו כי בכוחם של הטיפולים האלו להיות יעילים להקלה על תסמיני הדלקת ולעיתים אף לפתור אותה מהשורש, כאשר יתרון מרכזי הוא שהטיפול נחשב לבטוח לחלוטין ואינו כרוך בתופעות לוואי. עובדה זו מסבירה מדוע הוא פונה למכנה משותף רחב של אנשים, בקבוצות גיל שונות.

שאלות חשובות

מה זה גסטריטיס?

גסטריטיס ידועה בתור דלקת בקיבה, ולמעשה ברירי הקיבה. המחלה עלולה להיות כרונית או אקוטית, ולהיגרם עקב מכלול סיבות: חיידקים מזהמים, מחלות כרוניות ואפילו אורח חיים שגוי. המחלה נחלקת למגוון סוגים, ובין תסמיניה האפשריים: כאבי בטן עזים, הקאות, בעיות עיכול, גזים וגיהוקים, גזים בצואה ועוד.

איך מתבצע טיפול בדלקת בקיבה?

ניתן למצוא מכלול טיפולים לגסטריטיס, הן תחת הרפואה הקונבציונלית (תרופות למיניהן) והן בתחום הרפואה המשלימה. טיפולים טבעיים בדלקת כוללים בין היתר דיקור סיני, צמחי מרפא, התאמות תזונתיות ועוד. יתרון הוא שהטיפול הוא הוליסטי ומיועד להגיע לשורש הבעיה ולפתור את בעיות האיזון בגוף.

לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918

 

מטפלת במבוגרים וילדים בקליניקות ברמת אביב וחיפה.