דיספגיה (קושי בבליעה) – היתרונות של הטיפולים הטבעיים
סובלים מקשיים בבליעה? מרגישים שהמזון נתקע או נעצר בגרון? חשים כאב בזמן בליעת האוכל? חווים צרבות, ריפלוקס, שיעול או חזרה של מיצי קיבה? כל אלו הם ביטויים של דיספגיה – הפרעה שמתבטאת בקשיים בבליעה, שמקורם בפה ובגרון או בוושט. קושי בבליעה מופיע על פי ההערכות אצל כעשירית מהאוכלוסייה: הוא עלול לצוץ בכל גיל, אך שכיח יותר בקרב מבוגרים וקשישים. דיספגיה עלולה לגרום לבעיות שונות, ביניהן ירידה משמעותית במשקל, בעיות בדרכי הנשימה, דלקות ועוד.
מה זה דיספגיה?
תהליך תקין של בליעה הוא תהליך בלתי מודע ובדרך כלל איננו חשים בו או מתעכבים עליו (כמו נשימה). הוא מורכב מן השלבים הבאים:
- הכנת המזון – המזון ותכונותיו (סוג המזון, גודל, מידת צמיגות וכדומה) מזוהים בעזרת החושים. בשלב זה המזון נלעס, נרטב וממוקם בפה בדרכו להיבלע.
- הפה – תוכן המזון מועבר בעזרת הלשון לאחור.
- הלוע – פתחי הנשימה נסגרים, והשריר הסוגר את הכניסה לוושט נפתח. שרירי הלוע מעבירים את המזון אל צינור הוושט.
- הוושט – המזון עובר לאורך הוושט ומגיע אל הקיבה, לרוב לאחר פרק זמן של כעשר שניות.
כאשר ישנה הפרעה באחד השלבים או בכמה מהם, יתכן שמדובר בדיספגיה. דיספגיה מוגדרת כהפרעה שבה ישנם קושי בבליעת רוק, עיכוב בבליעה או הפרעה במעבר של המזון מן הפה, דרך הוושט אל הקיבה. ההפרעה גורמת לכך שנדרש זמן ומאמץ רב כדי לאכול, לעתים מופיעים כאבים בבליעה ולעתים אין אפשרות לבלוע כלל.
דיספגיה עלולה להופיע על רקע הפרעה ממקור של פה וגרון או על רקע הפרעה שמקורה בוושט.
סיבות לקושי בבליעה
הסיבות לדיספגיה רבות, בין השאר מכיוון שהבליעה נחשבת לתהליך מורכב. בהתאם לכך לא תמיד ניתן לקבוע בוודאות מה הגורם לבעיה, אפילו כאשר הביטויים שלה הם מוחשיים מאוד.
קשיי בליעה נחלקים ברמה הכללית לשניים, על פי המיקום העיקרי של הבעיה – בחלק העליון או בחלק התחתון של הוושט.
דיספגיה בחלק העליון של הוושט – מתבטאת בקושי של מזון לעבור מן הפה אל הגרון והוושט במהלך הבליעה. סיבות לדיספגיה בחלק העליון של הוושט הן:
- הפרעה נוירולוגית – בשל מחלות שפוגעות במערכת העצבים, כדוגמת ניוון שרירים, טרשת נפוצה ופרקינסון. גורמים אלה עלולים לשבש את פעילותם של העצבים שתפקידם הוא להתחיל את פעולת הבליעה או לבצע עליה בקרה.
- נזק נוירולוגי – נזק נוירולוגי אקוטי, למשל קשיי בליעה לאחר אירוע מוחי, שבץ או פגיעה בעמוד השדרה.
- דלקת בוושט – מצב שבו עלול להיווצר כיס מודלק, שגורם לכאב, קושי בבליעה, ריח רע, שיעול וכחכוח.
- סרטן מסוגים שונים וטיפולים נגד סרטן – עלולים לגרום לקשיים שונים בבליעה, בשל פצעים בחלל הפה ובוושט
דיספגיה בחלקו התחתון של הוושט – דיספגיה בוושט מהסוג הזה מלווה בתחושה שהמזון נתקע בגרון או בחזה לאחר בליעתו. סיבות לקשיים בבליעה בחלק התחתון של הוושט הן:
- ריפלוקס קיבתי ושטי – הפרעת עיכול שבה ישנה חזרה של תכולת הקיבה וחומצות עיכול במעלה הוושט.
- עווית ושטית מפושטת – הפרעה שבה ישנה פעילות יתר של שרירי הוושט בחלקו התחתון. ההפרעה גורמת להתכווצויות של הוושט ולכאבים לאחר בליעה.
- גידול או הימצאות של גוף זר בוושט – גידול בצינור הוושט, חתיכת מזון או גוף זר שנתקע בגרון עלול להקשות על הבליעה.
- היצרות של הוושט – בשל גידול או דלקת, ובדרך כלל עקב ריפלוקס.
- אכלזיה – מחלה שבה נתפסים שרירי הוושט התחתונים. המזון אינו מגיע לקיבה, ועולה במעלה הוושט בחזרה לכיוון הלוע.
- דלקת בוושט – בדרך כלל בשל אלרגיה לסוג מזון מסוים, ולעתים נוצרת גם עקב טיפולים בהקרנות כנגד סוגי סרטן מסוימים.
דיספגיה מושפעת פעמים רבות מהגיל, כאשר הסיכויים לחוות אותה עולים ככל שהאדם מזדקן – זאת עקב ההיחלשות ה"טבעית" של השרירים האחראים על מלאכת הבליעה.
תסמינים עיקריים של דיספגיה
קשיי בליעה קלים יכולים להופיע בשל לעיסה קצרה, ניסיון בליעה של נתחי מזון גדולים מדי או אכילה מהירה. מקרים אלו אינם מעידים על דיספגיה, ושינוי אורחות האכילה יכולים להיטיב ולשפר קשיים שכאלו. דיספגיה עלולה להופיע כהפרעה כאשר מופיעים סימפטומים כמו:
- קושי בבליעה, עם תחושה שהאוכל נתקע ואינו עובר בגרון או בבית החזה.
- אי יכולת לבלוע.
- כאב בזמן בליעת מזון.
- נזילה של ריר מרובה בזמן אכילה ובליעה.
- צרבת – עלייה של אוכל או מיצי קיבה מרים במעלה הוושט או הגרון.
- אובדן משקל דרמטי ובלתי מכוון, כלומר, כזה שאינו נובע בהכרח מאכילה דלה או בלתי תקינה
- שיעולים או הקאות במהלך אכילה ובליעה, או הופעת צרידות וגירוי בגרון לאחר בליעה.
חשוב להדגיש שדיספגיה עלולה להופיע בדרגות חומרה שונות, וההשפעה על האדם החווה אותה משתנה בהתאם. במצב הקל, האדם אמנם יחוש את הקושי בבליעה אבל הדבר לא ישפיע על הרגלי התזונה שלו או על היכולת שלו לאכול. כאשר הבעיה מפריעה לו יותר, הוא עלול להימנע מאכילה של מזונות שונים שמקשים עליו, או להעדיף לאכול רק כאשר המזון חתוך היטב. במצבים הקיצוניים, אך האפשריים בהחלט, ייתכן מצב בו האדם יעדיף או ייאלץ להימנע מאכילה דרך הפה, על כל המשתמע מכך.
ככל שהבעיה מאובחנת מוקדם יותר כך גדלים הסיכויים שהטיפול בה יהיה יעיל יותר. אבחון דיספגיה מבוסס לרוב על תהליך המערב בתוכו אנשי מקצוע שונים, לרבות רופאי אף אוזן גרון, גסטרואנטרולוגים, רנטולוגים, דיאטניות וכן הלאה. ההתבססות יכולה להיות על אמצעי אבחון מתקדמים, דוגמת צילום רנטגן, גסטרוסקופיה, וידאופלאורוסקופיה ואחרים.
מה אפשר לעשות עם קושי בבליעה?
קושי בבליעה עלול לגרום לחרדה, בעיות בדרכי הנשימה, ירידה במשקל ועוד. הבעיות בדרכי הנשימה נגרמות כאשר מזון או שתייה נכנסים לקנה הנשימה במהלך האכילה, ועלולים ליצור זיהומים ודלקות בוושט ובריאות. הפרעת הבליעה עלולה להוביל גם לירידה חדה ובלתי מתוכננת במשקל, תת תזונה והתייבשות. ישנם אנשים שמפתחים גם חרדה סביב הבליעה, וכמובן כאב ופחד ממנו.
הטיפול בקשיי בליעה קשור לגורמים האינדיבידואליים להפרעה, ומשתנה בהתאם למצב הבריאותי של האדם. דיספגיה יכולה להיות מטופלת באמצעות טיפול כירורגי, טיפול תרופתי, מזון רפואי נוזלי, הזנה בצינורית, טיפול להרחבת הוושט ועוד.
הרפואה הסינית מציעה למי שסובלים מקושי בבליעה טיפול טבעי, שניתן בהתייחס לאבחנה ולמצב הרפואי של האדם. הטיפול הטבעי ניתן באמצעות דיקור סיני, צמחי מרפא, המלצות תזונה והמלצות לאורחות חיים שתומכים בריפוי ובשיקום מערכת העיכול. כל אלו נועדו להפחית דלקתיות, לטפל ולמנוע את גורמי הדיספגיה, כדוגמת דלקות, ריפלוקס וצרבת, להקל על כאב ולאפשר חזרה לשגרת הזנה וחיים תקינה ובריאה.
שאלות חשובות – וגם תשובות
מהי דיספגיה?
דיספגיה היא קושי בבליעה. אדם הסובל מכך עלול לחוות תסמינים לא נעימים סביב האכילה והבליעה, לרבות כאבים, ריפלוקס, צרבות או תחושה שהמזון פשוט לא עובר. מדובר בפגיעה משמעותית בשגרת החיים, שבהיעדר אבחון מדויק וטיפול הולם עלולה להסתבך ולהקשות עוד יותר.
איך ניתן לטפל בקשיי בליעה?
טיפול בקשיי בליעה עשוי לשלב בין הרפואה הקונבנציונלית (לרבות תרופות, טיפולים כירורגיים, הזנה בעזרת צינורית ועוד) לבין רפואה טבעית. הרפואה הסינית למשל נחשבת למומלצת מאוד להקלה על המצב, בזכות טיפולים דוגמת דיקור סיני או התאמת צמחי מרפא שמקלים על התסמינים ולעיתים מסייעים בפתרון הבעיה מהשורש.
הרפואה הסינית מציעה למי שסובלים מדיספגיה טיפול טבעי יעיל, שמקל על הסימפטומים, מפחית את הסיכונים ומסייע לשוב לאורך חיים תקין.
אובחנתם כסובלים מדיספגיה? חוששים מהידרדרות במצב ומעוניינים לטפל בהפרעה? פנו אלינו, לקליניקה של מאיה נאור, לטיפול טבעי בהפרעות עיכול, ונשמח להתאים לכם טיפול מועיל ומיטיב. תוכלו לפנות טלפונית, באמצעות הטופס המצורף או בפייסבוק.
לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918