אולקוס, כיב קיבה

חווים צרידות בגרון שלא עוברת?

צרידות היא תופעה רווחת שגורמת להפרעות באיכות הקול והופכת אותו למחוספס ומעובה מן הרגיל, פעמים רבות עם רעידות בטונים הנמוכים. במקרים אחרים, בעיקר כשמדובר בצרידות שלא עוברת ומאלצת אותנו ללחוש, היא אף עלולה לגרום נזק ממשי למיתרי הקול ולהעיד על בעיה כרונית הדורשת טיפול בהול. לפניכם כל מה שאתם צריכים לדעת על צרידות בגרון ועל הטיפול בתופעה השגורה, עם דגש ניכר על הפתרונות היעילים מהקשת הרחבה של הרפואה הסינית.

מהם הגורמים של צרידות בגרון?

הירידה באיכות הקול כתוצאה מצרידות קשורה בדרך כלל לשינויים או הפרעות במיתרי הקול. מיתרי הקול הן זוג ריריות דקות וארוכות שנמתחות לאורכו של בית הקול בתוך קנה הנשימה שלנו. תפקידי המיתרים הם להפיק את הקול שבוקע מן הגרון, באמצעות זרם אויר שמגיע מן הריאות וגורם לרטט שלהן, ובנוסף לכך למנוע מעבר של גופים זרים לתוך דרכי הנשימה, להשתלב בתהליך הנשימה התקינה ועוד. מכאן גם ניתן להסיק כי כל הפרעה שקשורה במעבר של האוויר דרך הגרון או בעיה פיזית במיתרי הקול יכולים לגרום לשינויים באיכות הקול, וכמובן שגם לצרידות.

חשוב להדגיש בשלב הזה שהרפואה המודרנית רואה את בעיית הצרידות כתסמין, ולא כדיאגנוזה בפני עצמה (הרחבה במאמר הבא). מכאן, שיש צורך לנסות ולאתר את הגורמים הנקודתיים המביאים לה. על אף הנטייה הטבעית שלנו לייחס את הצרידות בעיקר לגורמים שקשורים בהצטננות, דלקות גרון, או פשוט מאמץ יתר של מיתרי הקול, גם הפרעות במערכת העיכול שגורמות להחזר ושטי של מיצי הקיבה (צרבת וריפלוקס בעיקר) בהחלט מעודדות תופעות חוזרות של צרידות. תרחיש מקובל הוא זה בו חומצות שמגיעות ממערכת העיכול גורמות לגירוי של בית הדיבור ולצרידות כתוצאה מכך.

בין גורמי הסיכון העיקריים לבעיה של צרידות מתמשכת:

  • פוליפים, גידולים סרטניים או מחלות שפירות אחרות של מיתרי הקול: יבלות, ציסטות וכדומה
  • קיים לעיתים קשר הדוק בין צרידות וכאב גרון. ייתכנו זיהומים בקנה הנשימה הגורמים לשיעולים (מחלות וריאליות, דלקת גרון ועוד). גורם זה מסביר מדוע תופעת הצרידות נפוצה יותר בחודשי החורף או בעת הצטננות.
  • לעיתים הצרידות תהיה תוצאה ישירה של שימוש לא נכון במיתרי הקול, בעיקר כאשר השימוש בקול הוא משמעותי: חשבו למשל על זמרים או על אנשים שבמסגרתם עבודתם נוטים להרים את הקול. בדרך כלל לא נראה במצבים כאלו צרידות פתאומית, אלא צרידות מתמשכת שמתפתחת בהדרגה. לכן כתנאי לשיפור המצב, יש לשנות את כל מה שדורש שינוי בהרגלי הדיבור
  • חבלה ישירה באזור, עקב תאונה, ניתוח וכן הלאה
  • אורח חיים שאינו תקין של האדם (עישון, צריכה מוגברת של משקאות אלכוהוליים) עלול להגדיל גם כן את הסיכויים לכך שיסבול מהתופעהצרידות

צרידות שלא עוברת? זה עשוי להיות ההסבר

תופעות של צרבת או ריפלוקס נגרמות, בין היתר, כתוצאה מפעילות לא תקינה של מערכת העיכול העליונה והחזר של מיצי הקיבה חזרה אל הגרון. מלבד גיהוקים, התקפי שיעול עזים, כחכוח ותחושת צריבה לא נעימה, שיכולים לגרום לנזק למיתרי הקול, לעיתים אף ניתן יהיה למצוא שרידי חומצה על מיתרי הקול עצמם. במילים אחרות: צרידות עשויה להיות אחת מתופעות הלוואי של מחלות ובעיות במערכת העיכול העליונה.

ההחזר הוושטי עשוי להביא לפגיעה ממשמעותית במיתרי הקול ולגרום לצרידות כרונית

למעשה, רבים מאלו שסובלים מבעיות במערכת העיכול העליונה מעידים כי הם מרגישים בנוסף לכך גם שינויים תכופים באיכות הקול שלהם. לכן עליהם להיות רגישים לכל תסמין רלוונטי, תוך ידיעה שהוא עשוי לקבל חלק משמעותי בתמונת האבחון של המחלה.

צרידות בגרון: דרכי טיפול

מכיוון שמדובר בתופעה מוכרת, אחוז לא מבוטל באוכלוסייה נוטה להתעלם ממנה ולא לייחס לה את החשיבות הראויה לה. עם זאת, חשיבות האבחון והטיפול המוקדם מכרעת, כי צרידות חוזרת עלולה להפוך בסוף לצרידות כרונית. במיוחד אם היא נגרמת על ידי גורם לא מטופל כמו ריפלוקס: לכן חשוב להעניק לבעיה את המקום ולא להסס בתחילת הטיפול כאשר מדובר בבעיה ממושכת או כזו המשבשת את שגרת החיים של האדם. ואפרופו בעיה ממושכת: צרידות כרונית עלולה להיות אחד הסימנים המעידים על התפתחות של חלק מסוגי הסרטן, כך שאנשים הסובלים מכך חייבים להיות עם האצבע על הדופק.

ההמלצה של חלק ניכר מהגורמים הרפואיים היא לגשת לאבחון של הבעיה במקרה של צרידות שלא עוברת לאחר שבועיים לפחות, אם כי יש אנשים שונים אצלם נורת האזהרה תידלק בשלב אחר (ובצדק גמור מבחינתם). הטיפול המסורתי בצרידות מבוסס פעמים רבות על מתן מנוחה רבה ככל האפשר למיתרים, כאשר רצוי שהאדם ימעט בדיבור ובוודאי שלא ירים את קולו עד לתחילת השיפור המצב (שימו לב עם זאת שבניגוד לתפיסה הדי שגורה, דיבור בלחש לא מסייע בצורה ראויה לציון לשיפור מצבם של הסובלים מצרידות). במקרה בו עולה הרושם כי הצרידות נובעת במידה רבה משימוש שגוי במיתרי הקול, נדרשים טיפולים אצל קלינאית תקשורת. אם האדם מעשן, חשוב מאוד להוציא את הסיגריות מהתמונה עד לשיפור המצב.

פתרונות מקובלים אחרים הם משאף הכולל בתוכו סטרואידים או מתן כדורים להקלה על המצב, לרוב במצבים הנחשבים למורכבים יותר. חיסרון די מרכזי של הטיפולים האלה נוגע לתופעות הלוואי האפשריות ולסיכונים הקיימים בעת נטילה ממושכת או בלתי מבוקרת. כאשר מדובר בבעיה מורכבת או כשהטיפולים שניתנו בקו ראשון לא הוכיחו את עצמם כיעילים מספיק, ייתכן שלא יהיה מנוס אלא לבצע ניתוח כירורגי לפתרון יסודי של הבעיה. דוגמה מובהקת לכך היא גידול שפירי או ממאיר במיתרי הקול, המחייב פעולה כירורגית מותאמת. למרות שאחוזי ההצלחה של הטיפולים עשויים להיות גבוהים, אי אפשר להתעלם מהסיכונים ומהתאוששות הנדרשת מעצם היותם ניתוחים.

טיפול טבעי בצרידות בגרון

בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מגלים את יתרונות הרפואה המשלימה בכלל והרפואה הסינית בפרט, והן בהחלט יכולות להיות רלוונטיות גם בתמונת ההתמודדות שלנו עם הבעיה של צרידות בגרון. טיפול טבעי ברפואה סינית נועד למתן את תסמיני הצרידות, ובחלק מהמקרים גם לטפל מהשורש בתופעות נלוות כמו שיעולים בלתי פוסקים, כאב גרון וכמובן תחושת אי נוחות. יתרון משמעותי הוא שבניגוד לחלק מהטיפולים משדה הרפואה הקונבנציונלי, טיפולים הנעשים על פי עקרונות הרפואה הסינית לא אמורים להיות כרוכים בסיכון כלשהו עבור האדם שמקבל אותם. לכן הם גם פונים למכנה משותף רחב מאוד של מטופלים, לרבות אוכלוסיות רגישות דוגמת נשים בהריון או בני הגיל השלישי.

אצלנו בקליניקה כל טיפול מתחיל באבחון יסודי ומקופד, שמטרתו להתאים טיפול פרטני ואישי. בחלק גדול מהמקרים המטרה היא לזהות את הגורם השורשי המביא לבעיה, תוך הנחה שפיתרון שלו יקל משמעותית על המצב, ובמקביל לתרום לאיזון הדרוש ולבריאות הכוללת של הגוף ושל הנפש גם יחד. בנוסף בוחנים מהם התסמינים הנלווים המופיעים אצל אותו אדם, כשחלק מהדוגמאות הנפוצות הן צרידות ושיעול, צרידות עם ליחה ועוד.

דיקור סיני וצמחי מרפא מסייעים בחיזוק הגוף והמערכת החיסונית ובמניעת תופעות דלקתיות על גבי רקמת הרירית של מיתרי הקול. במסגרת האבחון והטיפול יינתנו גם ההמלצות התזונתיות לתזונה מותאמת אישית לוויסות חומציות הקיבה. במקרה הזה, הרפואה הסינית יכולה לטעון שהמקור לבעיה הוא חוסר איזון, חום או יובש בריאות. ההמלצה לכן תהיה על מזונות המאופיינים באנרגיה "קרירה", ביניהם פירות נוזלים דוגמת אבטיח, אגסים או תות. רבים מהמטפלים ברפואה הסינית מכניסים לתמונה גם עגבניות, טחינה, חלבון ביצה על צורותיו השונות ועוד. מנגד רצוי להפחית ככל האפשר את מקומם בתפריט של המזונות הנחשבים למחממים, דוגמת מאכלים מבוסס קפאין או בזיליקום.

צרידות תרופות סבתא
אבטיח. צרידות - טיפול טבעי

ואי אפשר בלי מילה על תרופות סבתא לצרידות, גם הן עשויות לסייע בחלק גדול מהמקרים. למרות שקשה למצוא בחלק גדול מהמקרים ביסוס מדעי לאופן שבו תרופות הסבתא מסייעות להקלה על המצב, רבים יטענו שזה בדיוק מה שעשה עבורם את ההבדל. במקרה שלנו, פתרון נפוץ הוא ה"גוגל מוגל" – משקה המשלב חלב חם, חלבון ביצה ובצל חי. רבים מדווחים ששתייה של תה חם עם דבש או לימון שיפור אצלם את המצב.

סובלים מצרידות שלא עוברת? אתם מוזמנים לפנות אליי להתאמת טיפול מועיל ומיטיב להקלת התסמינים ושיקום הגוף.

לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918

שאלות חשובות – וגם תשובות

מהם הגורמים העיקריים של צרידות?

צרידות עלולה להיגרם עקב מכלול סיבות, לרבות מחלות אחרות (צרידות נחשבת לתסמין ולא למחלה), כאבי גרון, הפרעות במערכת העיכול, פוליפים ועוד. צרידות מתמשכת עלולה להיגרם או להיות מוחמרת עקב אורח החיים של האדם (עישון ואלכוהול למשל), פגיעה פיזית, שימוש שגוי במיתרי הקול ועוד.

איך מתבצע טיפול בצרידות?

מנוחה למיתרי הקול עשויים להקל על הבעיה, אולם נדרש פתרון מקיף ויסודי יותר לצורך העלמת הצרידות. כיום טיפול טבעי לצרידות נחשב לנפוץ וליעיל מאוד, והוא עשוי לכלול צמחי מרפא, דיקור סיני והתאמות תזונתיות, אשר חלק מהן הוא תרופות סבתא לצרידות.