אולקוס, כיב קיבה

תת חומציות בקיבה – איך לאבחן, להקל ולטפל

למרות שלא תמיד היא זוכה להתייחסות כמו בעיות עיכול אחרות, תת חומציות בקיבה היא תופעה נפוצה למדי בקרב האוכלוסייה הכללית. היא עשויה לשבש את הפעילות הטבעית של מערכת העיכול, ומתבטאת בתסמיני נפיחות בטנית, עצירות, צרבת ותחושת אי נוחות כללית. מה עושים כשרמת החומציות בקיבה יורדת?

מהי תת חומציות בקיבה?

תת חומציות בקיבה היא תופעה הנגרמת עקב חוסר של חומצה הידרוכלורית, ומכאן גם שמה הלועזי – היפוכלורידריה. באופן טבעי, הסביבה של הקיבה היא סביבה חומצית עקב הפרשה של מיצי קיבה חומציים ואנזימים שונים שאחראים על תהליכי העיכול של המזון אותו אנו צורכים. במקרים בהם מיצי הקיבה אינם מופרשים באופן תקין, רמת ה-PH (החומציות) בקיבה יורדת, פעילות האנזימים מואטת ותהליכי העיכול עלולים להשתבש ולגרום לבעיות תפקודיות נוספות.

מבחינה פיסיולוגית, תהליכי העיכול בקיבה נועדו לשם פירוק המזון (בין היתר באמצעות חומציות הקיבה) ועידוד הספיגה של ויטמינים חיוניים, כמו B12. הירידה ברמת החומציות אינה מאפשרת את השלמת תהליך העיכול, מה שיוצר תחושת נפיחות בטנית, עייפות, בעיות ביציאות ועוד. בנוסף, ואולי אף חשוב מכך, משמעותה של תת החומציות בקיבה היא בספיגה הלקויה של המזון שיכולה להוביל למחסור בויטמינים ונוטריינטים חיוניים.

אף על פי שהתופעה נפוצה יותר בקרב מבוגרים, מדובר בבעיה די שכיחה ותסמיניה יכולים להתפרץ גם בגילאים צעירים יותר.

הטיפול ברפואה הסינית כולל אבחון יסודי של הבעיה בסופו מותאם טיפול מקיף וטבעי להקלה ומניעת תופעות חוזרות.

סימפטומים ודרכי אבחון

השכיחות של הסימפטומים כמו גם דרגת החומרה שלהם תלויים במידה רבה במצבו של המטופל ובמידת חוסר התפקודיות של הקיבה. התסמינים האופייניים לבעיות של תת חומציות בקיבה הם:

  • תחושת מלאות ונפיחות בטנית – תת חומציות גורמת לעיכול לא תקין של המזון, וכתוצאה מכך לתחושת "תקיעות" / נפיחות בבטן וגם לתחושות שובע מהיר.
  • גיהוקים וגזים לאחר ארוחות
  • יציאות קשות ויבשות
  • שלשולים – עקב תת החומציות ייתכנו תקופות של שלשולים כרוניים עקב רגישות יתר של הקיבה למזהמים וגורמי מחלה חיצוניים.
  • צרבת – כמו במקרים של יתר חומציות אשר גורמים לתחושות צריבה בוושט ובפה, הצרבת עשויה להתפתח גם על רקע של תת חומציות בקיבה. שינויים תדירים ברמות החומציות בקיבה הן אלו שיוצרות את תופעת ההחזר החומצי (ריפלוקס).
  • ריח רע מהפה

אם אתם סובלים מאחד או יותר מהתסמינים הבאים, ייתכן וגם אתם סובלים מתת חומציות בקיבה. לעיתים, על מנת לאבחן את תת החומציות מבצעים בדיקות דם לגילוי רמות ההורמון גסטרין שאחראי על איזון החומציות בקיבה.

כלי אבחנתי נוסף, אך עם זאת פחות שגרתי, כרוך בהחדרת צינורית דקיקה או קפסולה לוושט (כחלק מגסטרוסקופיה שמבצע הרופא) לניטור 24 שעות של רמות ה-ph.

גורמים וסיבות לתת חומציות

  • הליקובקטר פילורי: חיידק נפוץ במערכת העיכול שמתיישב על ריריות הקיבה ובתריסריון ומחליש את עמידות הקיבה לחומציות.
    פעילותו של החיידק מפחיתה את רמת החומציות בקיבה, ויכולה לגרום לתופעות של תת חומציות. כמו כן, הימצאותו של החיידק נקשרה גם להתפתחות מחלות אחרות כמו אולקוס, דלקות וכיבים במערכת העיכול.
  • ירידה תפקודית עקב הגיל: אצל מבוגרים מערכת העיכול פגיעה יותר, וכן תהליך ייצור החומציות בקיבה עלול להיפגע.
  • שימוש בתרופות סותרות חומציות: עקב אבחנה מבדלת מוטעית, נעשה שימוש בכדורים להורדת רמות החומציות (עקב תסמיני צרבת) שממילא כבר נמוכות.
  • חוסר באבץ: המינרל אבץ הכרחי לתהליך הייצור של החומצות בקיבה. לכן, מחסור במאגרי אבץ בגוף עשויים לגרום לבעיות של תת חומציות בקיבה.
  • סטרס – לחץ כרוני נמצא כגורם שעלול לפגוע בייצור חומצות הקיבה.

טיפול טבעי בחומציות באמצעות רפואה סינית

שלב האבחון הוא חשוב ביותר לצורך התאמת הטיפול המדויק לכל מטופל, זאת בהתאם לתסמינים אותם הוא מגלה. במקרים רבים, אנו עדים לתופעות של נטילת כדורים סותרי חומצה עקב אבחנה שגויה, מה שבפועל רק מחמיר את התופעה הקיימת.

טיפול טבעי בהיפוכלורידריה כולל דיקור סיני המסייע להחזיר את האיזון הטבעי למערכת העיכול, לשקם את הקיבה ולהקל את התסמינים. בנוסף, הרפואה הסינית עוזרת להחזיר את האיזון החומצי לקיבה בעזרת צמחי מרפא אשר מותאמים אישית, ניתנים לפי אבחנה ותורמים רבות לשיפור התחושה הכבדה בבטן ולצרבות.

הטיפול כולל גם שינוי באורחות החיים (הורדת לחץ וסטרס) והתזונה במידת הצורך.
מומלץ להימנע ככל שניתן מאכילת מזונות שומניים ומעובדים, בשר ומזונות עשירים בסיבים קשים לעיכול, לצד הפחתה בצריכת אלכוהול.
מזונות מומלצים עבור הסובלים מתת חומציות הם פירות כמו פפאיה ומנגו, ירקות עליים ירוקים כמו חסה ועלי סלרי, חומץ תפוחים וצמחי מרים (צמחי מרפא שטעמם מר ועוזרים בהמרצת העיכול).

כמו כן, מומלץ לחלק את הארוחות למספר ארוחות קטנות בכל כמה שעות, ולא לאכול בסמוך לשעות השינה.
לעיתים, מומלץ ליטול כמוסות טבעיות של פרוביוטיקה ותוספי תזונה אחרים כמו אנזימי עיכול, אבץ ועוד.

אני מזמינה אתכם לפנות אלי, להתאמת טיפול מהיר ויעיל בתופעות של תת חומציות בקיבה.