אולקוס, כיב קיבה

טיפול בקוליטיס כיבית • איך לזהות, להקל, ולעודד הפוגה

כאבי בטן עזים, אי נוחות, יציאות תכופות (מאוד), ירידה במשקל ותשישות פיזית ונפשית הם רק חלק מהתסמינים של קוליטיס. טיפול תומך הכולל שימוש בצמחי מרפא סיניים, אשר מקלים ומפחיתים את כמות השלשולים, בשילוב של תוספי תזונה וטיפול תזונתי אשר מותאם אישית לכל מטופל מביאים במקרים רבים להטבה, ואף להפוגה ולשיפור באיכות החיים.

מה זה קוליטיס?

קוליטיס כיבית, הינה מחלה של המעי הגס והרקטום, בה הרירית של המעי הגס מודלקת בחלק ממנו או בכולו, בשונה ממחלת הקרוהן אשר יכולה לערב את כל חלקי מערכת העיכול.

המאפיין העיקרי הוא דלקת המתחילה ברקטום ומתפשטת פנימה, האזור המודלק יהיה רציף ולא ימצאו מקטעים בריאים לאורך המעי הגס. הסיבות להתפרצות הקוליטיס אינן ידועות, ובדומה למחלת הקרוהן גורמים גנטיים וסביבתיים קשורים ברוב המקרים.

המאפיינים העיקריים של קוליטיס

כאבי בטן עזים ומפושטים, חום, אי נוחות, יציאות תכופות, ירידה במשקל ותשישות פיזית הם רק חלק מהתסמינים של המחלה.

ההתפרצות הראשונית של המחלה משויכת בדרך כלל לשתי קבוצות גיל עיקריות: היא מופיעה לראשונה בקרב צעירים בגיל העשרה עד גיל 30, או לחלופין בקרב בני הגיל השלישי. המחלה שכיחה באופן שווה בין גברים ונשים, ונפוצה יותר בקרב בני מעמדות סוציו אקונומיים גבוהים מאשר נמוכים.
הלוקים במחלת קוליטיס כיבית סובלים מתנודתיות בין תקופות של התפרצות והתלקחות המחלה לבין תקופות של נסיגה (רמיסיה). ההתלקחויות אינן צפויות ומופיעות בפתאומיות.

הסימפטומים מהם יסבול החולה יהיו על פי חלוקה וסיווג של המחלה ובהתאם למצב האקוטי או הכרוני שלה ויכללו שלשולים מרובים (יכול להגיע ל-30-20 יציאות ביום) עם דימום גלוי, ריר או מוגלה. בנוסף ניתן לראות  סממני חום, דחיפות ביציאות, חוסר התרוקנות, דחף ליציאות המעיר משנת לילה, מדדי דלקת גבוהים, כאבי בטן מפושטים או אי נוחות בבטן התחתונה, עייפות, חולשה ואפילו אנמיה.

סיבוכים אפשריים: אנמיה בשל דימום מוגבר וחוסר בברזל. סיכון מוגבר לחלות בסרטן מעי גס, טחורים, נקבים, אבצסטים ופיסטולות במעי ובאזור החלחולת.

טיפול באמצעות רפואה סינית מקל על הסימפטומים של קוליטיס ועל הישנותם, מפחית את מדדי הדלקת ומעלה את חוזקה של המערכת החיסונית. בנוסף לחיזוק מערכת החיסון ושיקום האזורים הפגועים, הטיפול ברפואה סינית מסייע בהפחתת המתח הנפשי והחרדה. הטיפול הטבעי יכול להביא לשיפור משמעותי, להפוגה ולשיפור כללי באיכות החיים.

לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918

קוליטיס תסמינים עיקריים

הסימפטומים של קוליטיס כיבית מגוונים ומשתנים בין חולים שונים ואפילו בין תקופת מחלה אחת לאחרת אצל אותו אדם עצמו. לפניכם סקירה של מגוון סימפטומים אופייניים לקוליטיס כיבית. חשוב לציין כי לא כל התסמינים מופיעים וכי ישנם מקרים בהם מופיעים חלק מן הסימפטומים באופן קל ולא מורגש, ועל כן זוכים להתייחסות מועטה או אינם מטופלים כלל.

תסמינים גופניים של קוליטיס כיבית כוללים:

  • שלשול – יופיע לאחר ארוחה, בשעות הלילה או הבוקר המוקדמות
  • יציאות רבות ו/או עצירות – ממוצע היציאות לחולי קוליטיס בדרגה קלה הוא עד ארבע יציאות ליום. חולי קוליטיס בדרגת חומרה גבוהה יותר עשויים להתפנות למעלה משש פעמים ביום (ויש המגיעים ל-20 ויותר יציאות ביום). היציאות מלוות בדימום, הפרשות ריריות ו/או מוגלה
  • ישנם חולים שסובלים מעצירות או טנזמוס – צורך דחוף להתפנות לצד תחושה של התרוקנות חלקית
  • כאבי בטן חזקים, עוויתות וחום – כאבי הבטן החזקים לופתים ומותירים תחושה של עווית מעיים, מופיעים בעיקר בקרב חולים בדרגת חומרה גבוהה יותר. אל אלו יתלווה בדרך כלל גם חום גוף גבוה מהרגיל
  • בחילות והקאות
    קוליטיס

התסמינים הנלווים של המחלה

חולים רבים בקוליטיס חווים ירידה במשקל הגוף. המחלה גורמת לעייפות, חולשה פיזית ואף דלדול מאגרי ברזל עד כדי אנמיה. חולי קוליטיס בדרגה חמורה נמנעים ממאכלים שונים, מבקרים פעמים רבות ביום בשירותים וסובלים מכאב, אי נוחות, דחף יציאות ומצוקה גדולה בזמן התקף.

המועקה הגופנית ושלל התסמינים מביאים לעומס נפשי, חרדות ומתח. הלחץ הנפשי הרב יוצר מעגל חוזר – פעילות יתר של מערכת העיכול והחרפה של המחלה. כמו כן, חולי קוליטיס הם בעלי סיכון גבוה יותר משל כלל האוכלוסייה לתחלואה נוספת במחלות דוגמת סרטן המעי הגס, טחורים ומחלות נוספות במערכת העיכול.

אבחון וטיפול לפי הרפואה המערבית

אבחנה של קוליטיס נעשית באמצעות סדרה של בדיקות, כאשר לרוב דרוש שילוב בין מספר בדיקות על מנת לקבל תמונה קלינית מלאה. הבדיקות העיקריות הנעשות לצורך אבחון קוליטיס הן:

  • בדיקה גופנית
  • בדיקות דם לאיתור זיהומים, רמות דלקתיות, דימומים פנימיים ועוד
  • בדיקת קלפרוטקטין (צואה) באמצעותה ניתן לקבל תמונת מצב לגבי התפתחות המחלה ולדעת אם היא נמצאת במצב פעיל או בנסיגה
  • בדיקות אנדוסקופיות
  • בדיקות הדמיה (דוגמת רנטגן, CT או MRI) במידת הצורך.

הטיפול המערבי במחלה כולל מתן תרופות להפחתת התהליך הדלקתי במעי כגון  "פנטסה", "רפאסל" ו"אסקול", סטרואידים, תרופות מדכאות מערכת חיסון וכן טיפול בחוקנים ובנרות. במקרים אחרים ניתנת גם אנטיביוטיקה. מידע על התרופות המשמשות להתמודדות עם קוליטיס תמצאו באתר העמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית.

טיפול נוסף, תחת אשפוז, כולל צום ומתן הזנה ותרופות דרך הווריד. במקרים מורכבים, בהם הטיפול התרופתי אינו מועיל או שישנם סיבוכים, מופנים חולי קוליטיס לניתוח, שבו מוסרים חלקים מהמעי הגס ובמצבים קיצוניים אף כולו.

טיפול טבעי בקוליטיס כיבית באמצעות הרפואה הסינית

לרפואה הסינית כלים רבים, בטיחותיים ויעילים לטיפול בקוליטיס כיבית. טיפולי דיקור ושימוש בצמחי מרפא סיניים, אשר מקלים ומפחיתים את כמות השלשולים, מורידים מדדי דלקת, ומחזקים את מערכת החיסון. בשילוב של תוספי תזונה כגון כורכומין (הנחשב ל"תרופת הפלא של מערכת העיכול"), וטיפול תזונתי אשר מותאם אישית לכל מטופל.

מטרת הטיפול היא לקדם מצב של רמיסיה (הפוגה), לשמר אותה, למזער תופעות לוואי ולהקטין סיכונים וסיבוכים אפשריים. ובכך, להביא לשיפור באיכות החיים של במטופל

הטיפול בצמחי מרפא נועד להפחית את התהליך הדלקתי ולחזק את מערכת העיכול. טיפול טבעי בקוליטיס באמצעות צמחי מרפא משתנה בין שלבי המחלה השונים ומותאם עבור כל אחד מהשלבים בין זמן התפרצות לבין שלב של הפוגה. בהתקף למשל, יינתנו צמחים בעלי איכות אנטי דלקתית וצמחים אחרים המקלים על התסמינים השונים – שלשול, דימום, כאבי בטן ועוד. בשלבי הפוגה ניתנים צמחים המחזקים את מערכת החיסון ומיטיבים עם תפקודה של מערכת העיכול. טיפול בדיקור מסייע לאזן את המצב הנפשי, לשפר את פעולת ותנועת המעי, להוריד חום, לסלק לחות, לחזק את מערכת העיכול ועוד.

הרפואה הסינית מתייחסת אל הגוף כאל מערכת שלמה, והטיפול במחלה דוגמת קוליטיס מתייחס לרבדים רבים ושונים ובהם תזונה, חיזוק כללי של הגוף, שיפור מצב מערכת העיכול, חיזוק של מערכת החיסון ואיזון המצב הנפשי. מצבי מתח, עצבנות, לחץ וסטרס קשורים להחרפה במצב המחלה (ולעתים הם בין הגורמים להתפרצותה מלכתחילה). הטיפול בצמחי מרפא ובדיקור סיני, מסייע גם בהיבט הנפשי – הקלה על המתח והלחץ, וסיוע בהתמודדות עם המצוקה, הקושי והעייפות הגדולה שמלווים את החולים בקוליטיס.

טיפול פרטני בקוליטיס כיבית עשוי להקל משמעותית את הסבל, להפחית את הופעת הסימפטומים המעיקים ולשפר את איכות החיים של החולים. מזמינה אתכם לפגישת ייעוץ והסבר ולהתאמת טיפול אישי הולם עבורכם. פנו אלי!

מאיה נאור מטפלת ברפואה סינית, במכון הגסטרואנטרולוגי שבמרכז הרפואי שיבא, בתל השומר ובעלת ניסון רב המחלות מעי דלקתיות.

לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918

מאיה נאור

מאיה נאור מטפלת ברפואה סינית, במכון הגסטרואנטרולוגי שבמרכז הרפואי שיבא בתל השומר ובעלת ניסון רב המחלות מעי דלקתיות

המלצה חמה לטיפול טבעי במעי רגיש
תודה למאיה נאור על טיפול בתסמונת מעי רגיז