מחלות מעי דלקתיות – איך יודעים כשסובלים מהן ואיך מקלים?
מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס כיבית הן חלק מקבוצה של מחלות כרוניות, אוטואימוניות, המאופיינת בתופעה של דלקות בדרגות חומרה שונות במערכת העיכול. מחלות אלו גורמות להפרעות שונות במערכת העיכול ועלולות להשפיע מאוד על חיי היום יום של מי שסובל מהן. אפרט פה כיצד מאבחנים את המחלות האלו, מה הסיבות להופעתן, מה התסמינים והסיבוכים והכי חשוב איך אפשר לעזור ולהקל למי שסובל מהן.
מהן מחלות מעי דלקתיות?
על פי ההגדרה, מחלות מעי דלקתיות הן מחלות שמובילות לדלקות במערכת העיכול. אותן דלקות עלולות להופיע בחלקים שונים במערכת העיכול כמו במעי, בפי הטבעת ועוד. מדובר במחלות כרוניות שנוטות להתפרץ בעוצמות שונות בתקופות שונות בחיים. כאשר המחלות פעילות הן מובילות לתופעות כמו שלשולים, צרבות, בחילות, חוסר תאבון, הקאות וגם במקרים קיצוניים יותר לדימומים ותופעות קשות אחרות. אפרט פה בנפרד על כל מחלה:
קרוהן – קרוהן היא מחלה אשר עלולה לפגוע בכל חלק ממערכת העיכול שלנו מהפה והושט ועד לפי הטבעת. מי שסובל מקרוהן עלול לסבול מדלקות במעי הדק ובמעי הגס כאשר הדלקת יכולה להתפשט לכל דופן המעי. כשחולים בקרוהן יכולים להיות חלקים בריאים במעי לצד חלקים מודלקים והתסמינים יכולים להופיע ולהעלם.
קוליטיס כיבית – קוליטיס כיבית היא מחלה שבה מופיעה דלקת ברירית של המעי הגס. הדלקת יכולה להופיע בכל חלקי הרירית או רק בחלק ממנה. פעמים רבות, קוליטיס כיבית תתחיל מדלקת ברקטום שתתפשט פנימה, ובניגוד לקרוהן, הדלקת לא תשאיר חלקים בריאים במעי.
אני מזמינה אתכם להגיע לייעוץ ולמצוא את הפתרונות הטבעיים המתאימים לכם.
לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918
מה התסמינים של מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס כיבית?
למחלות מעי דלקתיות ישנם תסמינים כלליים לקבוצה וספציפיים יותר לכל מחלה. כמובן שיכולים להיות הבדל בתסמינים ועוצמתם בין אדם לאדם מקרה למקרה.
- תסמינים כלליים למחלות מעי דלקתיות: כאבי בטן ועוויתות שמופיעים בעיקר בחלק התחתון של הבטן, שלשולים, ירידה במשקל שנובעת מחוסר תיאבון וקושי בספיגה של מזון, חום כאשר קיימת דלקת.
- תסמינים של מחלת קרוהן: בנוסף לתסמינים הכלליים של מחלות מעי דלקתיות, מי שסובל מקרוהן עלול לסבול מהופעתן של פיסטולות, תעלות יוצאות דופן שעוברות מהמעי לאיברים אחרים או בין חלקים של המעי והופעה של היצרויות במעי שעולות לגרום לחסימה של המעיים וכאבים חזקים.
- תסמינים של קוליטיס כיבית: בין התסמינים הספציפיים של המחלה יש את הנושא של דימום מהרקטום כתוצאה מהדלקת במעי הגס ודחיפות ביציאות, תופעה שמקשה על שליטה ביציאות.
איך ניתן לאבחן מחלות מעי דלקתיות?
התסמינים של מחלות מעי דלקתיות עלולים להופיע באופן שונה ובעוצמה שונה אצל כל מטופל ולכן הן לא תמיד יהיו החשודות המיידיות. ישנן כמה בדיקות רפואיות שיכולות לעזור לאמת או לשלול את הופעת מחלות אלו:
- בדיקות דם ובדיקות צואה – באמצעות בדיקות אלו ניתן לאבחן הופעת דלקות באופן כללי בגופו של המטופל.
- בדיקת קולונוסקופיה ובדיקת אנדוסקופיה – בדיקת קולונוסקופיה מתבצעת באמצעות מצלמה זעירה הנכנסת לגופו של המטפל ומאפשרת לבחון את המעי הגס. בדיקת האנדוסקופיה בוחנת את מערכות העיכול העליונות. באמצעות הבדיקות האלו ניתן גם לצפות בתפקוד המערכת וגם לקחת דגימות.
- בדיקות הדמיה – בדיקות כמו CT או MRI יכולות לאתר את היקף הדלקת, היצרויות ופיסטולות המאפיינות את המחלות האלו.
מה גורם להופעת של מחלות מעי דלקתיות?
אנחנו לא באמת יודעים מה גורם להתפתחותן של מחלות אלו אבל ישנם גורמים שעלולים להעלות את הסיכויים לחלות במחלה.
- גנטיקה – נראה שמחלות מסוג זה מופיעות כאשר יש מחלה כבר במשפחה לכן ניתן לשער שיש להן מרכיב גנטי.
- סביבה ואורח חיים – ישנם גורמים סביבתיים שונים שעלולים להוביל להיווצרות המחלות האלו ורואים אותן יותר בקרב מעשנים, בעלי תזונה לקויה, משתמשים בתרופות מסוימות ועוד.
- תגובות של מערכת החיסון – האופן בו מערכת החיסון של המטופל מגיבה לזיהומים עלולה להוביל לדלקות ופגיעה במעי.
איזה סיבוכים עלולים להופיע למי שסובל ממחלות מעי דלקתיות?
לחולים במחלות אלו עלולים להופיע סיבוכים כלל מערכתיים וסיבוכים מקומיים באזור המחלה.
סיבוכים כלליים: דלקות מפרקים, מחלות בכבד, סיכון לסרטן המעי הגס (בעיקר לחולי קוליטיס כיבית) ועוד.
סיבוכים מקומיים: חסימות של מעיים (בעיקר אצל חולי קרוהן בגלל היצרויות במעי), נפיחות של המעי הגס ועוד.
איך מטפלים במחלות מעי דלקתיות?
הטיפול במחלות מעי דלקתיות על פי הרפואה המודרנית יכול לבוא לידי ביטוי במגוון אופנים. במקרה של טיפול תרופתי אפשר לתת למטופל תרופות אנטי דלקתיות, תרופות ביולוגיות ותרופות מדכאות למערכת החיסון. לעיתים, המחלה מגיעה עד כדי התערבות כירורגית כאשר נאלצים להסיר חלקים פגועים של המעי או לפתוח חסימות חמורות במעי. אין דרך להימנע לחלוטין מהופעת מחלות אלו או לרפא אותן לחלוטין לכן פעמים רבות מטופלים פונים לרפואה המשלימה כדי להקל על תסמיני המחלה ועל תדירותם.
טיפול במחלות מעי דלקתיות על פי הרפואה הסינית
על פי הרפואה הסינית ניתן לטפל במחלות אלו במספר דרכים עיקריות:
- ייעוץ תזונתי – מומלץ להתאים את התזונה של המטופל למחלה ולהימנע ממזונות מסוימים שעלולים להחמיר אותה.
- פעילות גופנית מתונה סדירה – כדי לשמור על הבריאות והתפקוד הכללי והורדת מתחים
- הורדת מתח וסטרס – מחלות אלו נוטות להתפרץ בתקופות מתוחות לכן חשוב להוביל לרגיעה ככל הניתן באמצעות טכניקות קונות כמו יוגה, מדיטציה ועוד.
- דיקור סיני – באמצעות דיקור סיני משחררים חסימות אנרגטיות במערכת העיכול ובגוף בכלל ומקלים על תסמינים שונים.
- צמחי מרפא – צמחי מרפא מסוימים מקלים על פעולות מערכת העיכול והופעת התסמינים.
מחלות מעי דלקתיות יכולות להשפיע משמעותית על חיי היום יום של הסובלים מהן. אי הוודאות מתי יתפרצו והתסמינים שעלולים להיות קשים הופכים את המחלה למורכבת עוד יותר. אני מזמינה אתכם לייעוץ כדי שנוכל ביחד למצוא איך נוכל להקל על ההתמודדות שלכם עם המחלה.