אכילה רגשית: האתגרים, הקשיים, המורכבויות והפתרונות על פי הרפואה הסינית
ישנם מקרים בהם מטופל מגיע אלי לקליניקה, מתוסכל, עם תחושה של חוסר שליטה בהרגלי האכילה ועם תלונה שהאכילה לא נותנת מענה אמיתי וישיר לתחושת רעב, אלה לשובע רגשי. מצב זה מוגדר כאכילה רגשית וזהו נושא מורכב ורגיש, שמבוסס על דפוסי התנהגות ומתן מענה רגשי שפיתחנו לאורך השנים ביחסים שלנו עם האוכל. אכילה היא האינטראקציה הראשונית ביותר שהאדם חווה בגיל ינקות. מיד איך שיצאנו מרחם האמא אנחנו ניזונים מפעולת היניקה של חלב האם, כך שפעולה זו קשורה בחום ובאהבה שקיבלנו ממי שטיפל בנו. אכילה היא פעולה הישרדותית ורגשית ולכן לא תמיד שמים לב כאשר היא מופרעת ולא מנוהלת כמו שצריך. . במאמר זה אעסוק לעומק בנושא של אכילה רגשית, מהן הסכנות, איך אכילה רגשית באה לידי ביטוי ואתן פתרונות אפשריים מעולם הרפואה הסינית שאני מציעה למטופלים שלי.
מה זה אכילה רגשית?
אכילה רגשית היא אכילת יתר שמטרתה להקל על רגשות שליליים שאנחנו חווים. במקום שנאכל כשהגוף שלנו צריך אנרגיה מהמזון, אנחנו אוכלים כי עצוב לנו, כי משעמם לנו, כי אנחנו מרגישים לחץ או כעס. . אנשים שניזונים מאכילה רגשית, מרגישים לעיתים סיפוק מידי, כשבהמשך הסיפוק מתחלף בתחושות של אשמה, בושה והן בתופעות פיזיות שונות דוגמת כאבי בטן, נפיחות, יציאות משתנות ועוד. זהו מעגל שקשה לצאת ממנו ומי שנמצא בסיטואציה הזו עלול לחוש תסכול גדול.
אני מזמינה אתכם להגיע לייעוץ ולמצוא את הפתרונות הטבעיים המתאימים לכם.
לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918
כיצד אכילה רגשית יכולה לסכן חיים?
אכילה רגשית בפני עצמה אינה מסכנת חיים, אבל היא מסוכנת לבריאות שלנו, במיוחד כשהיא מתרחשת לעיתים תכופות. ראשית, אכילה רגשית יכולה להוביל לצריכת קלוריות מוגברת ומיותרת,, אכילה של מזונות עם ערכים תזונתיים פחות בריאים ועוד. . גורמים אלו יכולים להוביל למשקל עודף, לבעיות בריאותיות שונות דוגמת סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב ולרגשות שליליים. האכילה הרגשית מובילה למעגל תחושות של בושה ואשמה, מה שרק מזיק יותר לנפש שלנו ועלול לגרום לחרדה או לדיכאון.
איך יודעים שאכילה רגשית מתחילה להיות מסוכנת?
אם אנחנו רואים שהאכילה הרגשית משפיעה על הבריאות הנפשית והפיזית, אנחנו מבינים שיתכן והיא הפכה למסוכנת יותר, יש כמה סימנים שיכולים לרמוז על כך:
1.עלייה קיצונית במשקל: כאשר האכילה הרגשית מובילה לעלייה משמעותית במשקל שלא ניתנת לשליטה.
2.תחושה של חוסר שליטה: כאשר מרגישים שפשוט אי אפשר להפסיק לאכול, בלי קשר לתחושת הרעב או השובע. .
3.המזון ככלי להתמודדות: כאשר המזון הוא הדבר הראשון שפונים אליו ברגעי משבר, לחץ או קושי.
4.סימנים בריאותיים: כאשר האכילה הרגשית מופרזת ותגרום לנו לחוות הפרעות לדוגמא במערכת העיכול, כאבי ראש, תשישות ועייפות קיצוניים, .ועוד.
5.קשיים בשינה: אם האכילה מוגברת בשעות הלילה השינה עלולה להיפגע ומשפיע על התפקוד היומיומי.
מה התסמינים של אכילה רגשית?
לא כל אכילה בעת קושי היא אכילה רגשית. לתופעה הזו יש מנעד רחב של תסמינים בניהם: :
1.חשקים – כאשר יש לנו איזשהו חשק עז לאכול מזון ספציפי, במיוחד מזונות מושחתים ולא בריאים, בתגובה למשהו שאנחנו מרגישים.
2.אכילה מהירה – כאשר אנחנו אוכלים מהר ו"דוחפים" אוכל בלי ליהנות ממנו ומגיבים לתחושת השובע.
3.תחושת מלאות ונפיחות – כאשר אוכלים כמויות גדולות מדי ומרגישים כאבי בטן, נפיחות או אי נוחות במערכת העיכול.
4.תחושות שליליות לאחר האכילה – כאשר אנחנו חווים רגשות שליליים אחרי ארוחה דוגמת אשמה, בושה או דכדוך.
איך להתמודד עם אכילה רגשית?
אין ספק שאכילה רגשית היא סיטואציה מורכבת, אוכל הוא הכרחי עבור כולנו, והוא גם מהנה ומשמח, אבל איך מתמודדים עם מצב שהאכילה הופכת לבעייתית? אפשר להשתמש במספר כלים בתור התחלה, הנה כמה דוגמאות:
1.פיתוח מודעות: חשוב להיות מודעים וקשובים ככל הניתן לרגשות שלנו ולמזון שנכנס אלינו לגוף. . לשם כך ניתן לנהל יומן מעקב שכולל את כל מה אכלתם ושתיתם ומה הרגשתם לפני אחרי הארוחה.
2.שינוי הפוקוס: במקום להתמקד באכילה אפשר לחפש תחליפים בריאים יותר ולהתמקד בהם כשאנחנו מרגישים קושי. זו יכולה להיות פעילות גופנית כמו יוגה או פילאטיס, קריאת ספר, מדיטציה, או מפגש עם חבר קרוב.
3.אכילה מסודרת ומאוזנת: בכדי למנוע תחושות של רעב פתאומי וקיצוני שמקשה על השליטה, השתדלו לאכול ארוחות בריאות ומזינות באופן מסודר במהלך היום. שלבו חלבונים, ירקות ופחמימות במידה כדי לשמור על שובע ואיזון.
4.בחרו במזון בריא: מלאו את הבית בחומרי גלם בריאים ומשמחים כמו פירות טריים שאתם אוהבים, אגוזים, ירקות, קטניות ועוד.
טיפולים ברפואה הסינית שיכולים לעזור בנושא של אכילה רגשית
הרפואה הסינית מתייחסת לגוף ולנפש כמערכת שלמה שחשוב שצריך לשמור על האיזון שלה. כאשר חלק מהמערכת יוצאת מאיזון עלולות להופיע מגוון תופעות שונות, פיזיות, בריאותיות ונפשיות ולכן המטרה שלי כמטפלת ברפואה הסינית היא לעזור לכם להשיב את האיזון לגוף. לחזור לאיזון. כל טיפול באכילה רגשית מתחיל מתשאול מקיף ייעוץ אישי ובניית תוכנית טיפול מותאמת והתאמה אישית ופתרונות לבעיות השונות איתם אתם מגיעים של הפתרונות השונים:
1.דיקור סיני – דיקור סיני הוא כלי מרכזי ושימושי בעזרת רפואה הסינית שמסייע בהשבת האיזון באיזון האנרגטי של האנרגיות בגוף שלנו ובהפחתה של תחושות מתח וחרדה ובכך יכול להקל על הצורך באכילה רגשית.
2.צמחי מרפא – באמצעות שימוש בצמחי מרפא מותאמים אישית אפשר לעזור לגוף לחזור לאיזון רגשי ופיזי ולחזק את כלל המערכות בגוף.
3.שינוי תזונתי עם דגש על שיפור אורחות חיים – אפשר להיעזר בהמלצות לתזונה על פי הרפואה הסינית בכדי לשמור על תזונה מאוזנת, משביעה ומרגיעה, שתמנע מאיתנו בולמוסים מיותרים של אכילה, לדוגמה באמצעות אכילת מאכלים חמים ומזינים.
4.פעילות גופנית – פעילות גופנית ידועה כמשפרת מצבים של מתח, לחץ וחרדה, מקלה על מערכת העיכול ועוד, אפשר לשלב תרגולים שונים. מהרפואה הסינית.
אכילה רגשית היא תופעה מוכרת שמשפיעה על רבים מאיתנו ויכולה לגרום לנזק בריאותי ונפשי. כשאנחנו רוצים להתחיל להתמודד עם הנושא של אכילה רגשית אנחנו צריכים לבחון לעומק את הרגשות שמניעים אותנו לאכול ולמצוא תחליפים בריאים להתמודדות עם אותם התחושות. רגשות. לצד אלו יש לנו את הכלים ברפואה הסינית כמו דיקור סיני, שימוש בצמחי מרפא ועוד. אני רואה איך כלים אלו מסייעים למטופלים שלי להתמודד עם אכילה רגשית ולשפר את בריאותם הכללית ואיכות חייהם. אם אתם חושדים שאתם סובלים מאכילה רגשית אתם מוזמנים ליצור קשר ויחד נתאים לכם תוכנית טיפול השלם עבורכם.
אני מזמינה אתכם להגיע לייעוץ ולמצוא את הפתרונות הטבעיים המתאימים לכם.
לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918