
פוליפים במעי
מערכת העיכול שלנו היא אחת המערכות המורכבות והמרכזיות בגופנו. באמצעות מערכת העיכול אנחנו מפרקים מזון, סופגים חומרים מזינים שונים ומפרישים פסולת. על פי הרפואה הסינית, מערכת העיכול היא מרכז האנרגיה שלנו, ולכן יש לה השפעה משמעותית על מצב הבריאות הכללי שלנו. אם מערכת העיכול אינה מאוזנת, עלולות להתפתח תופעות בריאותיות שונות. בין התופעות האלו ישנה התופעה של פוליפים במעי עליה ארחיב כאן. מדובר בגידולים קטנים, שיש להם נטייה להתפתח על דפנות המעי, לרוב מבלי שנרגיש. הנושא של פוליפים במעי מטריד ומעורר דאגה משום שהוא מקושר אצל רבים לסרטן המעי. מטופלים רבים מגיעים אלי לייעוץ עקב חששות בריאותיות שונות הנוגעות למערכת העיכול. הרפואה הסינית מציעה מגוון אפשרויות טבעיות למניעה וטיפול בפוליפים. במאמר זה אפרט בהרחבה על נושא הפוליפים במעי – מה זה פוליפים במעי הגס, איך למנוע גדילה של פוליפים במעי הגס, על תופעות לוואי של הפוליפים, איך אפשר למנוע את התופעה, דרכי התמודדות לטיפול ולמניעה ועוד מידע רלוונטי עבור כל מי שחושש.
מה זה פוליפים במעי הגס?
פוליפים במעי הגס מתגלים לרוב במסגרת בדיקת סקר כמו קולונסקופיה. מדובר בגידולים קטנים שבמרבית המקרים אינם סרטניים. לרוב, הפוליפים מתפתחים על דופן המעי הפנימית ולכן מתגלים בבדיקה הנחשבת פולשנית והיא קולונוסקופיה. למרות שהפוליפים אינם מסוכנים במרבית המקרים, הם כן עלולים להפוך עם הזמן לממאירים, לכן ישנה חשיבות רבה לזיהוי, לטיפול ולמניעת הופעתם של הפוליפים במעי הגס ומעקב אחריהם בעיקר אם ידוע על היסטוריה משפחתית. הסיבות להופעת פוליפים במעי הן מגוונות ויכולות להיות קשורות לתזונה לא מאוזנת, עישון, גורמים גנטיים ועוד. ככל שמאבחנים מוקדם יותר את הפוליפים אפשר להימנע מסיבוכים שלהם.
פוליפים במעי הגס – תסמינים
ברוב המקרים פוליפים במעי הגס לא גורמים לתסמינים חד משמעיים, אבל יכולים להופיע תסמינים שונים כגון שינויים בהרגלי יציאות (עצירות או שלשולים), כאבי בטן ללא הסבר, דימום רקטלי, חולשה ועייפות בעקבות דם סמוי בצואה ועוד. יחד עם זאת, כאשר מדובר על פוליפים במעי הגס תסמינים אלו אינם מעידים בהכרח על התופעה משום שיכולים להופיע גם מסיבות רפואיות אחרות. במקרה של הופעה של אחד או יותר מהתסמינים האלו מומלץ להתייעץ עם רופא מומחה.
פוליפים במעי הגס – תופעות לוואי
פוליפים במעי עלולים לגרום לתופעות וסיבוכים שונים במידה ולא מטפלים בהם. בין תופעות הלוואי השונות ישנם מקרים של דימום פנימי, חסימה של המעי וסיכון להתפתחות של סרטן המעי הגס. ישנם מקרים יוצאי דופן בהם הפוליפים גדולים במיוחד ולכן גם גורמים לכאבים ולאי נוחות משמעותית במערכת העיכול. למי שיש נטייה להופעת פוליפים, נתקל בזה לא אחת בבדיקות הסקר השגרתיות, בשל תופעות הלוואי והסכנות רבים מנסים להבין גם איך למנוע פוליפים במעי הגס, ולא רק איך לטפל בהם כשהם מופיעים.
סוגי פוליפים במעי הגס
קיימים מספר סוגי פוליפים במעי הגס, לכל אחד מאפיינים שונים:
פוליפים אדנומטיים- פוליפים מסוג זה נחשבים ליותר מסוכנים משום שעלולים להתפתח לגידולים ממאירים. הם נפוצים מאד והפתרון על פי הרפואה המודרנית הוא הסרה מיידית ומהירה שלהם במסגרת בדיקת הסקר.
פוליפים היפרפלסטיים- פוליפים אלו לרוב אינם מסוכנים, אך כן דורשים מעקב רפואי.
פוליפים מדולפים- פוליפים אלו נוטים להתפתח באופן ממאיר, בעיקר במקרים בהם הופיעו בחלקו העליון של המעי.
פוליפים דלקתיים- פוליפים אלו נפוצים בעיקר בקרב אנשים עם מחלות מעי דלקתיות וכרוניות כמו קוליטיס וקרוהן.
מניעת פוליפים במעי הגס
בשל הסיבוכים האפשריים, הנושא של מניעת פוליפים במעי הגס הוא נושא חשוב ומשמעותי לאלו שבעלי נטייה לתופעה. מי שתוהה איך למנוע פוליפים במעי הגס, צריך בראש ובראשונה לבחון את אורח החיים שלו ולאמץ אורח חיים מאוזן ובריא. הנה כמה נושאים שחשוב לתת עליהם דגש ויכולים להיטיב איתכם באופן כללי ובהקשר של פוליפים:
- הקפדה על תזונה מאוזנת – תזונה מאוזנת תכלול תפריט עשיר בסיבים טבעיים, פירות וירקות ודגנים מלאים לצד הפחתה של מזון מעובד, בשר אדום ואוכל עשיר בשומן רווי. כמו כן מומלץ להרבות במזונות המכילים ויטמין C ו-E המוגדרים כנוגדי חמצון ויכולים לתרום לבריאותו של המעי.
- פעילות גופנית סדירה – חשוב להקפיד על פעילות גופנית מותאמת באופן שגרתי. הפעילות לא צריכה להיות מאומצת מדי אבל כן להתבצע בשוטף.
- הימענות מצריכה מופרזת של אלכוהול ועישון – עישון סיגריות וצריכה מוגזמת של אלכוהול יכולים להזיק למצבנו הבריאותי באופן כללי, אבל גם נמצא קשר ביניהם לבין הופעתם של פוליפים ולכן מומלץ לצמצם ולהימנע מהם ככל שניתן.
- שמירה על BMI תקין – חשוב לעקוב ולוודא שמשקל הגוף שלכם תקין.
- בדיקות סקר תקופתיות – הקפדה על ביצוע בדיקות סקר על פי המלצת הרופא, ההיסטוריה הרפואית שלכם ושל משפחתכם הקרובה.
פוליפים במעי הגס בראי הרפואה הסינית
על פי הרפואה הסינית, תפקודה של מערכת העיכול קשורה בקשר הדוק למצבו הבריאות הכללי של האדם. כאשר יש חוסר איזון באיברים שונים כמו הכבד והטחול, נוצרים תנאים המעודדים היווצרות של פוליפים. כשאני פוגשת במרפאתי מטופלים עם נטייה לפוליפים, או כאלו שאובחנו עם פוליפים לאחרונה, אני בראש ובראשונה מבצעת אבחון מעמיק הכולל תשאול על תסמינים ותופעות, בדיקת דופק, התבוננות בלשון ובחינה של דפוסים שונים העמידים על חוסר איזון אצל המטופל כמו גם היסטוריה רפואית משפחתית של אותו המטופל. לאחר שאני בוחנת את כל אלו אני מתאימה את תוכנית הטיפול הרלוונטית עבורו.
הטיפולים ברפואה הסינית עבור הופעת הפוליפים
לצד הקפדה על אורח חיים מאוזן ובריא תוכלו למצוא מגוון גישות ברפואה הסינית שיעזרו במניעה של פוליפים, שמירה על בריאות המעי, שיפור תפקודה של מערכת העיכול ושמירה כללית על הבריאות שלכם.
- דיקור סיני: באמצעות החדרת המחטים ניתן להפחית דלקות, לאזן את מערכת העיכול ולשפר את הזרימה של הארנגיה בגוף. הטיפול ברפואת סינית מבוצע בנקודות ספציפיות המזרימות אנרגיה לאיברים שונים במערכת העיכול ביניהם הכבד, הקיבה והמעי.
- התאמת צמחי מרפא: ישנם צמחי מרפא שידועים בהיותם אנטי דלקתיים, משפרים את תפקוד המערכת ומסייעים בהפחתת דלקות במערכת העיכול.
- תזונה בהתאמה אישית: על פי הרפואה הסינית ישנם מזונות "מקררים" שעוזרים לקירור והפחתת דלקות כמו מלפפון ירוק וקישוא, לצד מזונות "מחממים" שמחזקים את מערכת העיכול כמו בטטה ותמרים.
- מדיטציה ותרגולי נשימה: כשזה נוגע למערכת העיכול, לנושא של מתח נפשי יש השפעה אדירה על התפקוד של המערכת, באמצעות תרגולי נשימה שונים ותרגולי מדיטציה אפשר להפחית מתחים ולשפר את תפקוד המערכת.
לסיכום, הנושא של פוליפים במעי הגס הוא נושא נפוץ אך גם נפיץ שדורש התייחסות, מעקב וטיפול. כאשר מקפידים על אורח חיים מאוזן ובריא ניתן להפחית את הופעת הפוליפים ולמנוע סיבוכים. כמטפלת ברפואה משלימה, אני מאמינה שלצד השינוי באורח החיים חשוב לאמץ כלים וטיפולים יעילים שמציעה לנו הרפואה הסינית, ויכולים לעזור לשמור על איזון במערכת העיכול שלנו, בתפקוד המעי ובמניעה של פוליפים. אם אתם חוששים מהתופעה, או מתופעות אחרות במערכת העיכול, ורוצים להימנע מהן באמצעות טיפול טבעי ומשלים אתם מוזמנים להגיע אלי לפגישת ייעוץ.

מטפלת במבוגרים וילדים בקליניקות ברמת אביב ועמק החולה, גליל עליון.
המלצות על טיפול בקליניקה


