תמונה של קקטוס עדין וצמחי מרפא

ריפלוקס ללא צרבת

כאשר מטופלים פונים אלי עם תלונות על תופעות שונות במערכת העיכול ובבטן העליונה, אני מתחילה בתשאול ראשוני בכדי לקבל פרטים ולהבין טוב יותר את מקור הבעיה. זו סיטואציה מאתגרת במיוחד כאשר התסמינים אינם חד משמעיים, כמו במקרה של ריפלוקס ללא צרבת. במקרים של ריפלוקס ללא צרבת מופיעים תסמינים אחרים, פחות מוכרים, כמו תחושה של חנק מתמשך בגרון, שיעול יבש וטורדני, צרידות ועוד. כמטפלת ברפואה משלימה, חשוב לי לנסות ולאבחן את המטופל בהסתכלות על כלל התסמינים אלו הגלויים שהוא מציג וגם על תופעות שנראות אולי פחות קשורות לבעיה. באמצעות אבחון מעמיק אני מגיעה לשורש הבעיה ויכולה לבנות את תוכנית הטיפול המדוייקת עבור המטופלים שלי.

איך ניתן לזהות ריפלוקס כשאין צרבת?

ריפלוקס היא מחלה המוגדרת בשמה המקצועי כמחלת החזר ושטי. התופעה של ריפלוקס מתרחשת כאשר תוכן מהקיבה עולה בחזרה אל הוושט ויחד איתו חומצות קיבה שונות. במקרים הקלאסיים, הפעולה הזו יוצרת תחושה של צרבת, אבל ישנם מקרים בהם התסמינים הם שונים. מי שסובל מהתופעה יכול לחוש קושי בבליעה, שיעול יבש וכרוני, תחושה של חסימה בגרון ועוד. כל אלו הן השפעות של חומצות שעולות מהקיבה ומגיעות אל הוושט עד הגרון. כאשר החומציות הזו מופיעה היא עלולה לגרום לדלקות ולפגיעה ברקמות, גם כשאשר המטופל לא מרגיש או חווה את תחושת הצרבת הקלאסית המוכרת.

האם ריפלוקס מעיד על תופעות בריאותיות נוספות?

כאשר מופיע הריפלוקס, בין אם מלווה בצרבת ובין אם לא, הוא יכול להיות סימן המעיד על תופעות בריאותיות שונות שמקורן בחוסר איזון של מערכת העיכול. לדוגמה, ריפלוקס יכול להיות התגובה של הגוף שלנו לאלרגיה למזון, לאי סבילות ללקטוז או גלוטן ואפילו למצבים של סטרס ולחץ נפשי. הרפואה הסינית רואה את הגוף כמערכת שלמה שצריכה לשאוף לאיזון וזרימה חלקה של אנרגיה, קושי בתפקוד של מערכת העיכול יכול להעיד על חוסר איזון כללי של הגוף, חסימות אנרגטיות, חוסר איזון נפשי או שילוב בין כל אלו.

למי יש סיכוי גדול יותר לפתח ריפלוקס?

ישנם מגוון גורמים שמעלים את הסיכוי לפתח ריפלוקס. מטופלים עם עודף משקל או מטופלות בתקופת ההיריון עלולים לסבול יותר מהתופעה. כמו כן, אורחות חיים מאד משפיעים דוגמת אכילה תכופה של מאכלים שומניים או חומציים, צריכה מרובה של קפאין ואלכוהול ועישון מעלים את הסיכוי לסבול מריפלוקס. בנוסף, נמצא שישנו קשר בין ריפלוקס לאורח החיים המודרני בו אנחנו נמצאים שעות ארוכות מול המסכים, בעבודה מצב בו אנו יושבים הרבה שעות על כיסא, אוכלים מזון מעובד ולא תמיד מקפידים על שעות שינה מספקות ופחות קשובים לגוף שלנו.

האם לריפלוקס יש תרופה?

ברפואה המערבית יש מגוון טיפולים תרופתיים שמטרתם להקל על התסמינים של הריפלוקס. לרוב מדובר בתרופות שמטרתן להוריד את רמת החומציות בקיבה. תרופות אלו לא פותרות את הבעיה שיצרה את הריפלוקס, אלא מקלות על התסמינים. אפשר לבחור לשלב בין התרופות שמקלות באופן מהיר לבין אבחון וטיפול במקור הבעיה בכדי לתת את המענה השלם.

איך אפשר לצמצם את תסמיני הריפלוקס

החדשות הטובות הן שגם אם אתם סובלים מריפלוקס, יש כמה פעולות פשוטות שתוכלו לעשות בכדי לצמצם את התסמינים המעיקים של התופעה. חשוב להקפיד ולשים לב כיצד הגוף שלנו מגיב לכל שינוי ולנסות לאתר מה תורם לנו יותר ומה פחות. בין השינויים שתוכלו לעשות:

אכילה מודעת ומאוזנת: הימנעו מארוחות גדולות וכבדות, בעיקר לפני השינה, אכלו לאט, בארוחות קטנות ובשעות מסודרות.

תפריט מאוזן: השתדלו לאכול מאכלים טבעיים ופחות מעובדים, הפחיתו במאכלים הידועים ברמת החומציות שלהם כמו חצילים, עגבניות, אוכל מטוגן ופירות הדר ושלבו מאכלים הכוללים סיבים תזונתיים.

הקפידו על תנוחות השינה שלכם: השתדלו לישון כאשר פלג הגוף העליון שלכם מורם. השינוי יכול לעזור למנוע עלייה של חומציות מהקיבה בשעות הלילה ובמנח שכיבה.

הפחיתו לחץ: בצעו פעילות גופנית מתונה, תרגילי נשימה, מדיטציה ויוגה כדי להקל על המתח הנפשי שכולנו חווים מעת לעת.

שינויים קטנים באורח החיים יכולים להקל משמעותית על חומרת הריפלוקס. ככל שתקפידו על ארוחות קטנות ופזורות לאורך היום, פעילות גופנית יומיומית, משקל גוף תקין ושאיפה לבריאות ולאיזון כך תוכלו להקל על התסמינים שאתם חווים. גם הימנעות מסיטואציות של סטרס ככל הניתן עוזרת להקל על תופעות הלוואי ואי הנוחות.

טיפולים טבעיים לריפלוקס ברפואה המשלימה

מלבד שינויים באורח החיים, אותם ניתן לבצע בכדי להקל על תופעת הריפלוקס, הרפואה המשלימה מציעה שלל כלים וטיפולים להקלה על התופעה והחזרת הגוף לאיזון. ניתן להתמקד בשיטה אחת או לשלב בין מספר שיטות לטיפול בהתאם להתקדמות.

דיקור סיני: באמצעות החדרת מחטים קטנות וסטריליות במהלך הדיקור, ניתן לעורר מחדש את זרימת הצ'י, לאזן ולחזק את מערכת העיכול ואת זרימת הדם למערכות השונות בגוף.

צמחי מרפא: במסגרת הטיפול נתאים צמחי מרפא שונים שמקלים על דלקות ותופעותיה השונות של הריפלוקס.

תזונה בהתאמה אישית: חשוב להתאים את התזונה באופן אישי בהתאם לתופעות של הריפלוקס ותגובות הגוף באופן כללי.

מדוע חשוב לטפל בריפלוקס בהקדם ולא להזניח

התופעות של ריפלוקס ביומיום הן תופעות מטרידות אבל יכולות גם להרגיש זניחות יחסית. יחד עם זאת כאשר אנחנו מזניחים את הטיפול בריפלוקס, עלולים להיגרם נזקים ארוכי טווח כמו שחיקה של האמייל בשיניים, דלקות בוושט בעקבות החומציות, התפתחות של בעיות במערכת הנשימה, ועוד. ככל שתקדימו לטפל בתופעה תוכלו להפחית את התסמינים ולשפר את הבריאות הכללית שלכם, לכן חשוב לא להזניח ולטפל עם הופעת התסמינים הראשונים.

לסיכום, ריפלוקס, כמו תופעות אחרות של מערכת העיכול, זו תופעה לא נעימה שיכולה לבוא לידי ביטוי בצורות שונות עם תסמינים מגוונים. כמטפלת ברפואה משלימה, אני רואה את התופעה הזו כסימן לכך שהגוף שצריך חיזוק ואיזון של מערכת העיכול ושל כלל מערכות הגוף השונות. באמצעות שינויים קלים באורח החיים ובתזונה, הפחתת לחץ וסטרס, פיתוח המודעות וטיפולים רציפים ברפואה המשלימה כמו דיקור סיני והתאמת פורמולות צמחי מרפא, אפשר לשפר משמעותית את תופעות הלוואי ובשאיפה גם לפתור את מקור הבעיה.

 

מאיה נאור רפואה סינית

מטפלת במבוגרים וילדים בקליניקות ברמת אביב ועמק החולה, גליל עליון.

ריפלוקס ללא צרבת

לכל המאמרים >