תמונה של קקטוס עדין וצמחי מרפא

בקע סרעפתי: גורמים, תסמינים ואפשרויות טיפול על פי הרפואה הסינית

בקע הוא מונח המתייחס למצב בו חלק מאיבר בגוף, או רקמה מאותו האיבר, עוברים ממקומם הטבעי אל חלל אחר בגוף, דרך דופן כלשהו. בקע סרעפתי מתייחס למצב רפואי שבו חלק מהקיבה עובר דרך פתח בסרעפת ועולה אל חלל  החזה. במצב תקין, הוושט שהוא צינור המחבר בין הפה לקיבה – חודר דרך פתח בסרעפת ומתחבר לקיבה בחלל הבטן. בקע סרעפתי עלול להתפתח כאשר שרירים או רצועות באזור הפתח בסרעפת נחלשים ומאפשרים לחלק מהקיבה לבלוט אל תוך חלל בית החזה. במקרה של בקע סרעפתי, עלולה להיות עלייה של תוכן חומצתי בוושט ויכולים להופיע תסמינים כמו צרבת, קושי בבליעה, שריפה ועוד. התסמינים האלו לעיתים מקשים על התפקוד היומיומי וגורעים מאיכות החיים. בקע סרעפתי שאינו מטופל כראוי עלול לגרום לסיבוכים רפואיים. במאמר זה אפרט על סוגים שונים של בקע סרעפתי, תסמינים, השלכות של התופעה, טיפולים טבעיים שהרפואה הסינית מציעה לנו ועוד.

איזה סוגים של בקע סרעפתי קיימים?

נהוג לחלק את התופעה של בקע סרעפתי למספר סוגים עיקריים:

  1.     בקע גולש (Sliding Hernia): זהו הבקע הסרעפתי הנפוץ ביותר, במקרה של הופעת בקע מסוג זה, החלק העליון של הקיבה והחלק התחתון של הוושט מחליקים מעלה ומטה דרך פתח הסרעפת, בדרך כלל עקב חולשה של השרירים.
  2.     בקע פראר-וושטי (para-esophageal Hernia): בסוג זה, הוושט והקיבה נשארים במקומם, אבל חלק מהקיבה עובר לצד הוושט. סוג זה של בקע פחות נפוץ, אך הוא מסוכן יותר למי שסובל ממנו משום שעלול לגרום לחסימה בקיבה או לסיבוכים אחרים.
  3.     בקע סרעפתי סוג 3: שילוב של שני סוגי הבקעים.
  4.     בקע סרעפתי סוג 4: מצב זה מתייחס לבקעים גדולים בדרך כלל, כאשר ישנם עוד איברים שעוברים מחלל הבטן אל עבר בית החזה דרך הפתח של הסרעפת.

אני מזמינה אתכם להגיע לייעוץ ולמצוא את הפתרונות הטבעיים המתאימים לכם.

לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918

בקע סרעפתי התסמינים:

לעיתים לבקע סרעפתי אין סימפטומים כלל, אבל יכולים להופיע תסמינים שונים, ככל שהבקע גדול יותר כך יש יותר סיכוי לסבול מתסמינים שונים, ביניהם:

  •         צרבות חמורות וריפלוקס בו מיצי קיבה עולים במעלה הוושט
  •         תחושה של לחץ בחזה או כאב שורף בחזה, הכאב יכול להיות חלשק או חזק, ועלול להקרין לאזורים אחרים בגוף
  •         קשיים בבליעה הנובעים מגירוי חומצתי מתמשך
  •         תחושה של מלאות גם אחרי ארוחה קלה
  •         נפיחות בבטן
  •         בחילות ואף הקאות
  •         כאבי גרון ושיעולים

האם בקע סרעפתי מסוכן?

בקע סרעפתי אינו מסוכן בהכרח, אבל ישנם מקרים בהם כאשר הבקע אינו מטופל הואיו יכול להוביל לסיבוכים שונים כמו חסימה בקיבה, דלקות בוושט, היצרות הוושט ועוד. ישנם מקרים נדירים בהם בקע סרעפתי חמור יכול לגרום לכיבים, דימומים ואף לסרטן.

בקע סרעפתימה הגורמים לבקע סרעפתי?

הגורמים לתופעה אינם ידועים במלואם אבל ישנם גורמי סיכון שונים ביניהם:

  1. אורחות חיים: עישון, עודף משקל, שתיית אלכוהול.
  2. גורמים אישיים: אנשים מעל גיל 50, מין (נשים סובלות יותר מהתופעה בגלל לחץ תוך בטני של הריונות), לחץ וסטרס עלולים גם הם לגרום לבקעים כשתוצאה של נשימה לא נכונה.
  3. תופעות שמעמיסות על חלל הבטן ועלולות לגרום להופעת בקע סרעפתי: הקאות מרובות, שיעולים קשים וטורדניים, דלקות חוזרות בוושט, פעילות גופנית מאומצת.
  4. סרעפת חלשה: כשמתבגרים הסרעפת נחלשת, לעיתים במקרים בהם הסרעפת חלשה מתאפשר המעבר של איברים מהבטן אל החזה.
  5. מצב מולד: ישנם מקרים בהם במהלך התפתחות ההיריון, בעקבות פגמים מסוימים, נוצר בקע סרעפתי.

איך מאבחנים בקע סרעפתי?

תהליך האבחון יכלול לרוב תשאול של היסטוריה רפואית להבנת התסמינים, בדיקה גופנית וצילום בריום במערכת העיכול העליונה או בדיקת אנדוסקופיה לאישוש האבחנה.

מהו הטיפול בבקע סרעפתי?

ישנם מקרים בהם אין סימפטומים בעקבות הבקע ולכן לא נדרש טיפול משמעותי. הטיפול משתנה בהתאם לחומרת המצב והשפעתו על איכות החיים של המטופל. כאשר מדובר על תסמינים קלים, פעמים רבות אמליץ על שינויים בהרגלי התזונה ואורח החיים. השינויים יכולים לכלול הימנעות ממזונות חריפים, אכילה של ארוחות קטנות פזורות לאורך היום, ירידה במשקל במקרה של עודף משקל, הפסקת עישון ושתיית אלכוהול ועוד. ניתן לשלב גם תרופות סותרות חומציות או תרופות נוגדות חומצה כדי להקל על תופעות הלוואי, אך תרופות אלו אינן מהוות פתרון ארוך טווח וגם לא פותרות את מקור הבעיה. במקרים חמורים יומלץ על ניתוח לתיקון הבקע.

מתי יומלץ על טיפול באמצעות ניתוח?

ניתוחים לטיפול בבקע מתחלקים לניתוחים דחופים וניתוחים מתוכננים. ניתוח דחוף יקרה כאשר מטופלים מגיעים לבית החולים עם מצבי חירום שנובעים מהתופעה כמו תסביב של הקיבה, כליאה של הקיבה ועוד. ניתוח מתוכנן יעלה על הפרק כאשר ישנם תסמינים קשים שאינם מגיבים טוב לטיפולים אחרים כמו קושי בבליעה, תחושה של שובע מהיר, כאבי בטן ועוד.

בקע סרעפתי טיפול טבעי

כמטפלת ברפואה סינית, אני בוחנת כל מקרה באופן מקיף ומתייחסת לתפקוד הכולל של מערכות הגוף השונות והנפש יחדיו. השאיפה שלי כמטפלת היא להחזיר את האיזון של הגוף ובכך להקל על התסמינים. את האיזון ניתן להחזיר באמצעות טיפולים שונים מעולם הרפואה הסינית, לדוגמה:

  1. דיקור סיני: יכול לעזור להפחתת דלקות, הרגעה של מערכת העיכול והחזרתה לאיזון.
  2. שימוש בצמחי מרפא: ישנם צמחי מרפא שונים שיכולים לעזור להפחתת החומציות בקיבה ולהרגעת מערכת העיכול, חיזוק הפעילות של הקיבה ועוד.
  3. פעילות גופנית מרגיעה: כדי לאזן את הגוף ואת הנפש אמליץ לעסוק בפעילות גופנית מותאמת כמו יוגה, מדיטציה, תרגולי נשימות ועוד.

לסיכום, בקע סרעפתי עלול לגרום לתסמינים מטרידים שונים שיכולים לפגוע באיכות החיים שלכם ואף לסיבוכים רפואיים. כמטפלת ברפואה סינית, אני מאמינה בטיפול הוליסטי שמשלב כלים שונים מהרפואה הסינית להקלה על התסמינים ולהחזרת הגוף שלכם לאיזון שהוא צריך. עם טיפול מותאם אישית ושינויים מסוימים באורח החיים שלכם אוכל להפחית את התסמינים ולהקל עליכם לחיות חיים מאוזנים ובריאים גם במצבים של בקע סרעפתי.

אני מזמינה אתכם להגיע לייעוץ ולמצוא את הפתרונות הטבעיים המתאימים לכם.

לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918


לכל המאמרים >